Převzato z databáze Tamtam - Anopress

Články dle data: 6. 10. | 7. 10. | 9. 10 | happening | 10. 10. | 11. 10. | 12. 10. | 13. 10. | 14. 10. | 16. 10.

6. 10. 2000


Zdroj: Listy Prachaticka
Datum: 06.10.2000
Název: Knihovna dostane nový počítač
Podtitulek: AKCE / Při příležitosti Týdne knihoven se bude promítat videokazeta S písničkou v Pošumaví, která se natáčela částečně i ve Vacově.
Autor: LEONA FRÖHLICHOVÁ
Str.: 17
Oblast: Jižní Čechy
Identifikace: JP20001006000027

Text:
Vacov - Amnestie pro zapomnětlivce, noví čtenáři, kteří se mohou zaregistrovat v knihovně bez poplatku, burza vyřazených knih a první veřejné promítání videokazety "S písničkou v Pošumaví", která se natáčela částečně i ve Vacově, spojené s besedou se spisovatelem Zdenkem Janíkem, je připraveno na 10. října v rámci akce Týden knihoven v zasedací místnosti OÚ ve Vacově.
"Loni touto dobou jsme oslavovali první připojení knihovny do sítě Internet a vybavení novým počítačem a tiskárnou," řekla vedoucí Obecní knihovny Jana Blatná s tím, že z počátku přicházeli čtenáři poměrně s nedůvěrou. "Hlavně mladí lidé si rychle zvykli počítač používat a když byl náhodou mimo provoz, tak se divili, jakto že nefunguje," podotkla Jana Blatná.
V této době již jeden počítač, který je převážně pro potřeby knihovny, na provoz nestačí. Proto Vacovští zažádali o dotaci na druhý počítač. Bylo jim vyhověno. "Proto se musí do konce letošního roku knihovna přestavět, aby měli uživatelé PC i čtenáři důstojné podmínky pro své záliby. Jen doufáme, že si výhody používání Internetu jako rychlého a dostupného informačního pramene oblíbí i starší občané," uvedla Jana Blatná a dodala: "Pro letošní týden knihoven jsme připravili trochu chudší program, protože jsme počítali se stavebními úpravami. Přesto si myslím, že se celý program bude návštěvníkům velice líbit."

[V L T A V A + P N P R E S S + L A B E]



Zdroj: Hanácký a středomoravský den
Datum: 06.10.2000
Název: Rozpad okresní knihovny zatíží obecní rozpočty
Podtitulek: V Přerově chtějí střediskový systém zachovat
Autor: PETRA UVÍROVÁ
Str.: 04
Rubrika: Regiony
Oblast: Severní Morava
Identifikace: WH20001006000015

Text:
PETRA UVÍROVÁ
Změny pracovního úvazku zaměstnanců, vyčíslování nákladů na samostatný chod - a někde dokonce úvahy o šanci na přežití bez státního příspěvku provázejí nastartovaný proces transformace Okresní knihovny v Přerově. Už v červenci letošního roku vznikly v okrese odpojením ze stávajícího systému střediskové knihovny v Brodku u Přerova, Dřevohosticích, Hustopečích a Všechovicích, samostatné jsou dnes i městské knihovny v Tovačově a Lipníku nad Bečvou. "Knihovna v Přerově se stane samostatnou příspěvkovou organizací v lednu příštího roku - čtenář by ale tuto změnu neměl pocítit," ujišťuje zástupkyně ředitelky Okresní knihovny v Přerově Ludmila Hanychová. Služby prý budou poskytovány ve stejném rozsahu jako dosud, včetně využití internetu. Omezení provozu nečeká ani žádnou ze tří poboček ve městě. "Finančními otázkami se bude ale podrobněji zabývat až v listopadu městské zastupitelstvo," upřesňuje. Postupně se rozpadající kolos okresní knihovny by chtěl v příštích letech pod svými křídly udržet alespoň středisko Přerov, které dnes tvoří dvacet osm obcí a deset integrovaných částí města. "Starostové byli seznámeni s finančními podmínkami dalšího setrvání a měli by se už brzy vyjádřit, zda jsou pro ně přijatelné," popisuje aktuální stav. Přestože zatím není jasné, zda se některé obce od střediska odtr- hnou či nadále zůstanou jeho součástí, hovoří už nyní starostové o velké finanční zátěži na obecní rozpočet. "Zatím si neumíme spočítat, kolik by nás osamostatnění stálo. Vydržíme pod Přerovem rok a uvidíme, co bude dál," uvažuje například starostka Bochoře Vlasta Pochylá. Za jednu z možností považují některé obce také spolufinancování střediskových knihoven hned z několika rozpočtů. "Chceme se domluvit se staro- sty okolních obcí. Sami bychom totiž střediskovou práci jako nákup knih nebo provoz internetu finančně neutáhli," soudí starosta Dřevohostic Ladislav Sigmund. Pokud prý ale obce o tuto nabídku neprojeví zájem, nezbyde nic jiného, než zachovat alespoň místní knihovnu. "Úvahy o přežití knihoven vnímáme spíše jako politický problém," dodává k tomu starosta Lipníka Vladimír Mikeška, podle něhož bude město hledat všechny možné způsoby, jak chod nově vzniklého střediska zafinancovat.



Zdroj: Deník Směr
Datum: 06.10.2000
Název: TIPY NA VÍKEND
Autor: ina
Str.: 09
Oblast: Severní Čechy
Identifikace: ST20001006000004

Text:
VÝPRAVU "Cestou sedmi hradů" lze podniknout v rámci Týdne knihoven s kostomlatskou místní knihovnou. V plánu trasy jsou hrady Skalka, Oltářík, Ostrý a Milešov. Start v 9 hodin.
ina

INTERNET bude rovněž k dispozici v souvislosti s Týdnem knihoven v Místní lidové knihovně v Kostomlatech pod Milešovkou.
ina

KERAMICKÝ MINIKURZ pořádá pro zájemce Dům dětí a mládeže v Bílině. Začíná již dnes, v pátek od 14 do 18 hodin a pokračuje v sobotu od 9 do 13 hodin. Na programu jsou základy práce s keramickou hlínou, výroba jednoduchých předmětů a glazování.
ina

JAK PRAOTEC ČECH NEDOŠEL NA ŘÍP je název výletu, spojeného s recení hrou, který pro zájemce připravily na sobotu 7.10. pracovnice Klubu Batůžek. Sraz je na hlavním vlakovém nádraží, příjezd v 18.50 hod.
ina

DUCHCOV NA KOLECH a návštěva mistra Casanovy aneb co se v mládí naučíš. To je rovněž akce Klubu Batůžek, které se mohou zájemci zúčastnit v neděli 8.10. Sraz je ve 13 hodin u vodotrysku na náměstí, návrat kolem 18. hodiny.
ina

[V L T A V A + P N P R E S S + L A B E]



Zdroj: Děčínský deník
Datum: 06.10.2000
Název: Zapomnětliví čtenáři mají jedinečnou možnost vrátit knihy bez poplatku
Podtitulek: TRADICE / Do Rumburka zavítá spisovatel Michal Viewegh
Autor: ILONA ŠAFKOVÁ
Str.: 08
Oblast: Severní Čechy
Identifikace: SD20001006000015

Text:
DĚČÍNSKO - Také knihovny v děčínském okrese oslaví od devátého do patnáctého října "Týden knihoven".
Děčínská knihovna připravila pro čtenáře všech věkových skupin několik překvapení. "Zapomnětlivci mohou vracet vypůjčené knihy bez jakýchkoliv sankčních poplatků za upomínky. Dětské oddělení připravilo na každé dopoledne promítání pro děti, které ještě nechodí do školy. Také budeme lepit draky, kterými vyzdobíme naše oddělení," řekla pracovnice dětského oddělení Městské knihovny Děčín Eva Kubšová.
Ve Varnsdorfu také vyhlásili čtenářskou amnestii. V tomto týdnu přivítají nové čtenáře malým dárkem. Nováčci nebudou muset zaplatit roční čtenářský poplatek.
Ředitelka rumburské knihovny Květoslava Candriková řekla, že "Týden knihoven" už zahájili otevřením výstavy akademického malíře Jiřího Nepasického. "Nedáváme důraz na oficiální akce. My pořádáme nejrůznější besedy pro školy průběžně po celý rok. Například v listopadu přijede spisovatel Michal Viewegh." Přesto Rumburští připravili program především pro děti.

[V L T A V A + P N P R E S S + L A B E]



Zdroj: Tachovský deník
Datum: 06.10.2000
Název: Nepořádným čtenářům udělí městská knihovna amnestii
Podtitulek: POZVÁNKA/ Na příští týden připravuje zařízení Týden otevřených dveří. Akce má celostátní charakter, koná se každý rok v říjnu
Autor: PETRA MAŘÍKOVÁ
Str.: 19
Oblast: Západní Čechy
Identifikace: ZT20001006000028

Text:
Celá řada překvapení čeká příští týden na dětské i dospělé návštěvníky městské knihovny ve Stříbře. Zařízení se připojilo stejně jako každý rok do celostátní akce s názvem Týden městských knihoven. Ten potrvá od pondělí 9. do neděle 15. října.
Jak jsme se dozvěděli od vedoucí Boženy Solové, projekt organizuje Svaz knihovníků a informačních pracovníků a Klub veřejných knihoven. "V rámci akce jsme například rozšířili výpůjční dobu pro dospělé. Změna potrvá stále," uvedla vedoucí. Dalším lákadlem pro zájemce bude osvobození od poplatků. "Příští týden nebudou muset hradit registrační poplatky ani například poplatky za kopírování. Je to takový dárek pro návštěvníky," pokračovala Božena Solová. Týdne otevřených dveří mohou využít i dlužníci, kteří mají platit pokutu za pozdní vrácení knih. "Když je přinesou během těchto dní, budou amnestováni," vybízí vedoucí.
Kromě těchto překvapení připravuje knihovna burzu vyřazených knih za symbolické ceny. Každý den od 13 hodin bude na videu promítat pohádky pro děti.

[V L T A V A + P N P R E S S + L A B E]



Zdroj: Domažlický deník
Datum: 06.10.2000
Název: Týden knihoven pro dětské čtenáře
Podtitulek: SOUTĚŽ/ Jak byste ilustrovali svoji oblíbenou knížku?
Autor: PETRA ODVODYOVÁ
Str.: 21
Oblast: Západní Čechy
Identifikace: ZD20001006000032

Text:
DOMAŽLICE - Městská knihovna B. Němcové v Domažlicích vyhlašuje v Týdnu knihoven výtvarnou soutěž pro děti do 15 let. Obrázky s tématem Jak bych ilustroval svoji oblíbenou knížku můžete do knihovny přinést do pondělí 9. října. Nezapomeňte k obrázku dopsat jméno, školu, věk a autora a samozřejmě název knížky, který malíře zaujal a stal se zdrojem jeho předlohy. Z došlých prací knihovnice poté sestaví výstavku a určí nejlepší malíře.
Kromě expozice z dětských prací můžete po celý říjen navštívit ve vestibulu výstavu Ex libris Jiřího Pavlíka.

[V L T A V A + P N P R E S S + L A B E]



Zdroj: Listy Strakonicka
Datum: 06.10.2000
Název: Evropské informační středisko bude otevřeno v rámci Týdne knihoven
Podtitulek: ŠMIDINGEROVA KNIHOVNA / Služby dětskému i dospělému čtenáři zaznamenaly velký nárůst.
Str.: 17
Oblast: Jižní Čechy
Identifikace: JS20001006000020

Text:
Strakonice - Z původních tří místností se Šmidingerova knihovna rozšířila do velké části hradu, i její činnost a služby zaznamenaly podstatný nárůst. Dnes celá řada oddělení poskytuje čtenářům knihovny značné množství nejrůznějších služeb.
Oddělení
Pro dospělé, pro děti, čítárnu, divadelní, regionální, bibliograficko-informačních služeb, studovnu, hudební, pro nevidomé, základních knihovnických služeb (metodické), Regionální centrum ICN (pro neziskové organizace), Evropské informační středisko (EU - bude otevřeno v rámci Týdne knihoven).
Služby
Výpůjční, meziknihovní výpůjční, zámluvenkovou, bibliograficko-informační, on-line katalog, souborný katalog LANius, rozvoz knih starším důchodcům, databáze EPIS, IDOS, ABUS, internet, e-mail, informační lekce, exkurze, besedy, večerní posezení, poradenská služba pro knihovny okresu, vlastní pomoc knihovnám, soubory knih pro veřejné knihovny, informace pro neziskové organizace, informace o EU, kopírování, laminování, vázání materiálů.
Půjčovní doba
Oddělení pro dospělé, čítárna: po - pá 8 - 18 hod., so 8 - 12 hod.
oddělení pro děti: po - čt 12 - 18 hod., pá 12 - 16 hod.
hudební oddělení: po - pá 9.30 - 17 hod.
RC ICN, EIS: po - pá 7 - 16 hod.
V úterý je knihovna uzavřena.
Pobočka Mír: po, čt 13 - 18 hod., st 8 - 12 hod.

[V L T A V A + P N P R E S S + L A B E]




Zdroj: Kladenský deník
Datum: 06.10.2000
Název: Od pondělí začínají programy v rámci akce Týden knihoven
Podtitulek: NABÍDKA / Celostátní týden bude probíhat i v prostorách Státní vědecké knihovny v Kladně. Od pondělí do pátku tak mohou zájemci využít zajímavých nabídek.
Ročník: 05
Číslo: 233
Autor: OLGA FIKRLOVÁ
Str.: 05
Rubrika: KLADENSKO
Oblast: Střední Čechy
Identifikace: ZK20001006000013

Text:
OLGA FIKRLOVÁ
KLADNO - Výhodné akce se uskuteční v Kladně v rámci Týdne knihoven. Týden registrace zdarma znamená, že se mohou bezplatně zapsat noví uživatelé knihovny v ústřední budově i ve všech půjčovnách ve městě - v Kročehlavech, Švermově, na Sítné, v Rozdělově a na třídě ČSA. Týden amnestie je akce, kdy je možné vrátit delší dobu zapůjčené knihy bez sankcí ve všech půjčovnách SVK ve městě. Během celého týdne se také uskuteční bezplatné zaškolení rodičů malých dětí na internetu. "Děti si mohou přivést s sebou, naši kolegové je zabaví," uvedly k akci pracovnice knihovny. V pondělí bude v dětských odděleních zahájena soutěž Zapiš své kamarády, jejímž hlavním cílem je získat nové čtenáře. V úterý a ve středu si přijedou pobesedovat se žáky a studenty středních škol spisovatelé. Ve středu se bude od 14.30 hodin v knihovně konat vyhodnocení 4. ročníku soutěže Nepište do šuplíku. "Letos je podle poroty úroveň prací vyšší než loni. Objevila se poezie i próza. Celkem do soutěže zaslalo svá dílka 53 soutěžích v kategorii od 10 do 15 a od 16 do 20 let. Vítěze zatím neprozradíme," uvedla k vyhodnocení Miloslava Frolíková. Ve středu se koná ve všech prostorách Den otevřených dveří, přístupny budou ústřední budova, půjčovna odborné literatury, studovna, informační služby, infocentrum, hudební oddělení, ústřední půjčovna beletrie v zámku. Tento den bude pro všechny zájemce internet zdarma.




Zdroj: Mladá fronta Dnes
Datum: 06.10.2000
Název: V Rakovníku bude knihovna slavit s dětmi
Ročník: 11
Číslo: 233
Autor: jum
Str.: 03 - Střední Čechy
Rubrika: KULTURA - STŘEDNÍ ČECHY
Oblast: Tisk celostátní
Identifikace: MF20001006010012

Text:
Rakovník (jum) - Soutěže pro děti a beseda s šéfem baletu Národního divadla Vlastimilem Harapesem jsou letos hlavními akcemi, které v rámci Týdne knihoven připravili pracovníci Městské knihovny v Rakovníku. "Od pondělí do čtvrtka pořádáme v dětském oddělení knihovny V Brance soutěže pro všechny věkové kategorie, letos dokonce i pro děti, které ještě neumějí číst a s pohádkami se seznamují pouze prostřednictvím dospělých. Soutěžící mohou tradičně očekávat velké množství otázek, doplňova-ček, kvizů a hádanek, za které ti nejlepší dostanou při pátečním vyhodnocení odměny," řekl vedoucí knihovny Pavel Kumpa. Od 9. do 13. října budou zároveň všechna oddělení knihovny registrovat nové čtenáře bez zaplaceni poplatků a jako obvykle mohou lidé vrátit dlouhodobě zapůjčené knížky, CD, kazety a videokazety bez pokuty. "Je to taková amnestie pro hříšníky," přiznává Kumpa. Zároveň popřel, že by osvobození od registračních poplatků nějak výrazně přilákalo do knihovny nové uživatele. "Platnost takto získaného členství je ohraničena posledním dnem letošního roku. Je to tedy hlavně nabídka, aby si lidé mohli vyzkoušet, jestli jim systém výpůjček v knihovně vyhovuje," vysvětlil vedoucí rakovnické knihovny.




Zdroj: Chebský deník
Datum: 06.10.2000
Název: Bojíte se Internetu? Přijďte do knihovny
Podtitulek: AKCE/ Celý příští týden, pondělí do soboty, budete moci surfovat zdarma
Autor: VERONIKA MALCOVÁ
Str.: 18
Oblast: Západní Čechy
Identifikace: ZC20001006000011

Text:
CHEB - Jako každý rok, i letos se Okresní knihovna v Chebu připojuje ke kulturně-propagační akci Týden knihoven, která se koná již počtvrté. Od příštího pondělí do pátku se mimo jiné mohou zájemci přihlásit do půjčovny pro dospělé i děti a využívat Internetu - to vše zdarma.
Jak jsme se od zástupkyně ředitelky chebské knihovny Marie Mudrové dozvěděli, celý týden bude moci veřejnost využít zdejší připojení na síť Internetu zdarma. "Je možné si předem zamluvit konkrétní datum i hodinu," upřesnila M. Mudrová. "Nezapsaní zájemci nám musí podle smlouvy s poskytovatelem připojení předložit občanský průkaz." V té souvislosti nabídne knihovna využívání mnoha databází.
"Na sobotu 14. října zveme všechny Internetové začátečníky do půjčovny pro dospělé - Obrněné brigády 1," informovala dále Mudrová. "Od 10 do 15 hodin budeme i s malým pohoštěním připraveni přiblížit návštěvníkům
základy práce s Internetem, zájemci si budou moci také prakticky zasurfovat."

[V L T A V A + P N P R E S S + L A B E]



Zdroj: Plzeňský deník
Datum: 06.10.2000
Název: KRÁTCE
Autor: red
Str.: 09
Oblast: Západní Čechy
Identifikace: PD20001006000043

Text:
KNIHOVNICKÉHO HAPPENINGU
, který se v rámci celostátní akce Týden knihoven uskuteční v pondělí na pražském Staroměstském náměstí, se zúčastní i pracovníci Okresní knihovny v Chebu. (red)
[V L T A V A + P N P R E S S + L A B E]