Převzato z databáze Tamtam - Anopress

Články dle data: 6. 10. | 7. 10. | 9. 10 | happening | 10. 10. | 11. 10. | 12. 10. | 13. 10. | 14. 10. | 16. 10.

9. 10., knihovnický happening


Zdroj: Domažlický deník
Datum: 14.10.2000
Název: Zájem byl především o internet
Podtitulek: AKCE/ Ředitelka domažlické knihovny hodnotí Týden knihoven
Str.: 17
Oblast: Západní Čechy
Identifikace: ZD20001014000028

Text:
DOMAŽLICE - Velký sál Městské knihovny města Praha hostil v pondělí knihovníky České republiky. Z Domažlic odjela na happening do Prahy zahájit Týden knihoven ředitelka Městské knihovny B. Němcové v Domažlicích mgr. Jana Čechová s dalšími dvěma spolupracovnicemi a kolegyněmi z Okresního střediska knihovnických služeb.
"Na happeningu se přítomné knihovny představily a poté se začalo soutěžit," popisuje J. Čechová a pokračuje, "mezi devíti družstvy skončili nakonec Západočeši až na posledním místě. My jsme se osobně soutěží neúčastnili, ale pomohli jsme jim dvěma body za našeho ideálního knihovníka." I přes skvělé zážitky, které si J. Čechová z Prahy odvezla, hodnotí loňský happening jako úspěšnější. "Ale za to nemohou pořadatelé. To počasí. Loni se akce konala na Staroměstském náměstí. Tady jsme byli takoví izolovaní od lidí," říká J. Čechová.
Po zábavě byla pro knihovníky připravena beseda se spisovatelem Ondřejem Neffem, doplněná četbou jeho povídek. Poté se knihomolové přesunuli do Národní knihovny, kde následovala tentokráte beseda a autogramiáda se ženskou autorkou Lenkou Procházkovou.
Zeptali jsme se J. Čechové
(na snímku)
: A jak vypadal Týden knihoven v Domažlicích?
Výsledky návštěvnosti budu mít zpracované v pondělí. Nicméně zájem byl především o internet zdarma a přihlášení se do knihovny zdarma. Knihovnu dále navštívili senioři, které jsem provedla po budově, seznámila je s novinkami a přečetla něco z tzv. žákovských perliček ze školních lavic. Jen mě zklamala velice malá účast na úterním divadelním představení. Je to škoda, bylo mi trapně. Herci jeli do Domažlic až z Karlových Varů. A my je takhle uvítali.
Co právě čtete?
Čtu většinou více knih najednou. Téměř nikdy jsem nečetla jen jednu knihu, to je taková deformace z profese. Na stolku mi tedy leží od Segala Muž, žena a dítě, Řez ovocných stromů, což se hodlám naučit, protože mám zarostlou zahradu, asi deset kuchařek, protože chystám oslavu narozenin, a Letiště od Hayleyho, které už jsem sice četla, ale chtěla jsem si je připomenout.

[V L T A V A + P N P R E S S + L A B E]



Zdroj: Plzeňský deník
Datum: 11.10.2000
Název: Týden knihoven začal společným happeningem
Podtitulek: ZÁBAVA/ Západočeši se v Praze neztratili
Autor: TEREZA MAIXNEROVÁ
Str.: 14
Oblast: Západní Čechy
Identifikace: PD20001011000094

Text:
PLZEŇ/PRAHA - Ideálního knihovníka představilo v pondělí západočeské družstvo na happeningu, který se uskutečnil v pražské Městské knihovně. Soutěžní akce zahájila Týden knihoven. "Happening měl původně být na Staroměstském náměstí, kvůli špatnému počasí se ale účastníci museli přesunout do Městské knihovny. Veřejnost se tedy o akci asi dozvěděla v menší míře, než jsme čekali," říká pracovnice Knihovny města Plzně Markéta Skalová.
Sedmičlenné západočeské družstvo soutěžilo v několika disciplínách. "Přezpívali jsme například část sto let starého knihovního řádu na nápěv písně Plzeňská věž převyšuje kopce. Úspěch měl také ideální knihovník. Zatímco ostatní družstva představovala idol nakreslený - například krásného a chytrého svalovce, my jsme přivezli živého muže - jednoho ze dvou knihovníků, kteří pracují mezi samými ženami," popisuje soutěž Markéta Skalová.
Přestože západočeské družstvo neobsadilo první příčky v klání, akci považují knihovníci za úspěšnou. "Nasbírali jsme mnoho inspirace. Nové zkušenosti jistě přispějí ke zlepšení služeb," míní Markéta Skalová.

[V L T A V A + P N P R E S S + L A B E]



Zdroj: Chebský deník
Datum: 13.10.2000
Název: Na knihovnický happening
Autor: Foto ARCHIV KNIHOVNY
Str.: 17
Oblast: Západní Čechy
Identifikace: ZC20001013000006

Text:
Na knihovnický happening jeli do Prahy Chebští: vpředu zleva Marie Mudrová, Hana Pekárková, Jitka Dvořáčková, Božena Lebedová, vzadu zleva Jiří Meissler a Ilona Lesáková.
Foto ARCHIV KNIHOVNY
[V L T A V A + P N P R E S S + L A B E]



Zdroj: Chebský deník
Datum: 13.10.2000
Název: Mudrová: Být knihovník nemusí ještě znamenat být "suchar"
Podtitulek: HAPPENING/ Mezi družstvy z devíti krajů celé republiky byli i Chebští
Autor: VERONIKA MALCOVÁ
Str.: 17
Oblast: Západní Čechy
Identifikace: ZC20001013000005

Text:
CHEB/PRAHA - Další ročník akce nazvané Týden knihoven zahájil druhý knihovnický happening. Přestože se jeho pořadatelka Zlata Houšková z Národní knihovny v Praze obávala, že ten loňský nasadil vysokou laťku, letošní nebyl o nic horší. Nejen pořadatelé, ale i účastníci se vyznamenali, a to především přímo zúčastněná družstva žen, mužů i smíšená. Ani déšť, který vyhnal knihovníky z celé republiky z pražského Staroměstského náměstí do jednoho ze dvou sálů zdejší městské knihovny, nebyl překážkou.
"Celá akce se velmi povedla," sdělila nám jedna z chebských knihovnic, zástupkyně ředitelky Marie Mudrová. "Z devíti krajů se do Prahy sjelo asi tři sta pracovníků knihoven. Chebské šestičlenné družstvo, vybavené dresy, jelo do hlavního města povzbuzovat soutěžící - zástupce Západočeského kraje.
Letošním dvouhodinovým programem byla ryze knihovnická soutěž. Do poslední chvíle utajované disciplíny byly náročné, jejich realizace vyžadovala notný kus odvahy a umění improvizace. "Soutěžící s sebou přivezli svoji představu ideálního knihovníka, museli zazpívat úryvek z řádu, dostali i mnohem náročnější úkoly," vysvětlila M. Mudrová. "Například museli anotovat knihu - například knihu Dětskýma očima pro armádní knihovnu."
Bezkonkurečně zvítězilo družstvo Jižních Čech. Druzí byli zástupci Valašského království, třetí skončil Jihlavský kraj. "Západočeští sice výsledkovou listinu uzavírali, ale umístění nebylo důležité," doplnila Mudrová.

[V L T A V A + P N P R E S S + L A B E]



Zdroj: Noviny Jičínska
Datum: 14.10.2000
Název: UDÁLOSTI TÝDNE
Str.: 06
Oblast: Východní Čechy
Identifikace: VJ20001014000008

Text:
Představenstvo OAK Jičín na svém jednání jednoznačně zamítlo vznik regionálních agrárních komor, neboť zatím není dořešeno nové územní uspořádání.
Lenka Dědečková ze sobotecké knihovny se v rámci Týdne veřejných knihoven zúčastnila pondělního happeningu v Praze.
Okresní shromáždění schválilo ve středu navrhované změny v rozpočtu, nejvíce finančních prostředků bylo převedeno z neinvestičních na investiční v souvislosti s rekonstrukcí budovy okresního úřadu pro potřeby správních agend.
Jičínští hasiči obsadili třetí místo v republikové soutěži ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel, která se konala v Praze.
Bělohradští zastupitelé odsouhlasili změny v rozpočtu. Město do vyřízení restituce upustilo od rekonstrukce Raisova památníku.
Chomutická firma CS Cargo zvítězila ve výběrovém řízení, vypsaném městským úřadem Jičín na spoluprovozovatele areálu bývalého ČSAD.

[V L T A V A + P N P R E S S + L A B E]



Zdroj: Českokrumlovské listy
Datum: 14.10.2000
Název: KRÁTCE
Str.: 13
Oblast: Jižní Čechy
Identifikace: JK20001014000004

Text:
HAPPENINGU, který se v rámci Týdne knihoven uskutečnil v pražské městské knihovně, se zúčastnili knihovníci z celé republiky, mezi nimiž nechyběli ani zástupci z Českokrumlovska. Ve veselém soutěžení pětičlenných družstev knihovníků zvítězili Jihočeši, v jejichž týmu byla také Jaroslava Valterová z Městské knihovny v Kaplici.

[V L T A V A + P N P R E S S + L A B E]



Zdroj: Českobudějovické listy
Datum: 14.10.2000
Název: foto
Autor: Foto: Jakub Janoušek
Str.: 13
Oblast: Jižní Čechy
Identifikace: CB20001014000073

Text:
Odpůrci Temelína včera demonstrovali také na českobudějovickém sídlišti Šumava. Součástí akce, kterou pořádalo sdružení Jihočeské matky, byl happening na místě bývalého památníku K. Gottwalda, kde demonstranti odkryli bustu současného ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra.
Fotografie: Jakub Janoušek
[V L T A V A + P N P R E S S + L A B E]



Zdroj: Noviny Vysočiny
Datum: 10.10.2000
Název: Nejlepší knihovníci oceněni na radnici
Podtitulek: AKCE / Téměř ve všech městech mohou zapomnětliví čtenáři tento týden využít amnestie.
Str.: 06
Oblast: Východní Čechy
Identifikace: VV20001010000008

Text:
Havlíčkův Brod - Osmnáct nejlepších knihovníků, kteří zabezpečují chod knihoven v menších obcích, dnes dopoledne převezme na staré radnici ocenění za svou práci.
Tento slavnostní akt je součástí celorepublikového Týdne knihoven, jež začal včera v Praze hromadným happeningem. Knihovnice Jihlavského kraje se jej zúčastnily v hojném počtu a jejich poznávacím znamením byly červené puntíkaté šátky, které si loni oblékly v Brodě při dětském dnu věnovaném Ferdovi Mravencovi. Do konce tohoto týdne vyhlásily téměř všechny větší knihovny amnestii pro zapomnětlivé čtenáře. Ten, kdo má doma vypůjčenou knihu neúměrně dlouhou dobu, má nyní jedinečnou příležitost ji bez sankčních poplatků vrátit. Zároveň většina knihoven nabízí v těchto dnech registraci nových čtenářů zdarma a levnější přístup na internet. Vyhlášeny jsou Dny otevřených dveří doprovázené výstavami a řadou soutěží věnovaných dětem. Téměř ve všech městech a větších obcích knihovny připravily pro návštěvníky překvapení.
[V L T A V A + P N P R E S S + L A B E]




Zdroj: Lidové noviny
Datum: 10.10.2000
Název: Stovkám knihoven hrozí příští rok izolace
Podtitulek: V roce 2001 se zřejmé zpomalí také rozvoj přístupu knihoven k internetu
Ročník: 13
Číslo: 236
Autor: Marcel Kabát
Str.: 23
Rubrika: Kultura
Oblast: Tisk celostátní
Identifikace: LN20001010000092

Text:
Veřejné knihovny chtějí tento týden upozornit na své nové služby, ale také na nebezpečí, které jim hrozí.
PRAHA - Až stovky knihoven v menších obcích může podle Svazu knihovníků a informačních pracovníků (SKIP) v roce 2001 potkat totální umrtvení, některé dokonce zánik.
Reforma veřejné správy a plánované úspory totiž v příštím roce znemožní okresním knihovnám poskytovat odbornou i technickou pomoc knihovnám v malých obcích. V současnosti knihovníci v okresních městech pomáhají svým kolegům v obcích například doplňovat fondy a uskutečňovat meziknihovní výměny titulů.
"Důsledkem nových rozpočtových pravidel bude úplný rozklad systému veřejných knihoven v České republice," tvrdí předseda SKIP PhDr. Vít Richter. Knihovny zřizované obcemi sice mohou nadále existovat, jejich čtenáři se však budou muset spokojit pouze s tituly, které jsou fyzicky na místě. Tato nabídka často není příliš rozsáhlá.
Úprava, která fungování výměn a dalších regionálních funkcí opět umožní, začne platit až v roce 2002. Přechodné období přitom podle SKIP není nijak vyřešeno. "Ze strany ministerstva vnitra slyšíme zatím jen sliby," říká Vít Richter. "Ty nám však nestačí k tomu, abychom mohli například prodloužit smlouvy odborníkům, kteří se o regionální funkce starají."
Knihovny chtějí ukázat moderní tvář
Navzdory potížím se knihovníci přinejmenším tento týden snaží působit také optimisticky. Téměř dvě stovky knihoven v České republice chtějí oslovit veřejnost prostřednictvím včera zahájené týdenní akce. V rámci Týdne knihoven nabízejí kulturní a vzdělávací programy, ale například také amnestie výpůjček nebo přihlášení nových čtenářů zdarma.
Cílem knihovníků je mimo jiné také změnit představu o knihovnách jako místech, kde lze najít jen ohmatanou Vlastu Javořickou. Kromě půjčování knih totiž veřejné knihovny stále častěji nabízejí i přístup k Internetu a využívání elektronických informačních databází. Do konce roku 2000 budou k Internetu připojeny knihovny ve více než pěti stech obcí. Postupem času by diky veřejným knihovnám mělo získat přístup k síti devadesát procent občanů České republiky.
Na rychlejší rozvoj není
Internetové terminály veřejných knihoven by se podle knihovníků rozhodně neměly stát nekalou konkurencí internetových kaváren. "Zejména v menších obcích internetové kavárny ani nejsou," říká ředitel Městské knihovny v Děčíně a člen
výkonného výboru SKIP Ladislav Zoubek. "Ve veřejných knihovnách je navíc přístup k Internetu vždy nějakým způsobem regulován."
Například v Městské knihovně v Praze je tak přistup čtenáře k internetu omezen na jednu hodinu týdně, jinde se zase za využití internetu platí zvláštní částka nad rámec běžného čtenářského poplatku.
V některých veřejných knihovnách se otevírá možnost internetové komunikace i pro nevidomé a slabozraké. Tuto službu nabízejí například městské knihovny v Třebíči, Ostravě či Praze.
Rychlejšímu rozvoji veřejného přístupu k Internetu příští rok patrně zabrání plánované škrty v rozpočtu ministerstva kultury - program Veřejné informační služby knihoven, v roce 2000 dotovaný částkou 30 milionů, nemá v roce 2001 dostat ani korunu.
Marcel Kabát

Fotografie: Happeningem začal včera v pražské městské knihovně Týden knihoven Foto LN - Pavel Wellner



Zdroj: Noviny Náchodska
Datum: 12.10.2000
Název: POZVÁNKA
Podtitulek: Knihovna nyní zdarma nabízí některé služby
Str.: 07
Oblast: Východní Čechy
Identifikace: VN20001012000017

Text:
Červený Kostelec - V souvislosti s Týdnem knihoven, který se právě koná, nezahálí ani zdejší čtenářské zařízení.
Už v pondělí se zúčastnili pracovníci červenokostelecké knihovny tak zvaného knihovnického happeningu v Praze a o den později se na domácí půdě konalo finále soutěže žáků základních škol z Česka a Polska "Co víš o česko - polském pohraničí". Dvě desítky dětí prokázaly nejen své znalosti, ale také navázaly užitečná přátelství. Podle ředitelky Zdeny Přibylové se mohou zájemci v rámci Týdne knihoven seznámit zdarma s tím, jak funguje e-mail, internet, a naučit se vyhledávat v knihovnickém katalogu Lanius.
"Od začátku příštího roku budeme i v oddělení pro dospělé půjčovat prostřednictvím počítače," pochlubila se ředitelka. Dnes a zítra od 10 do 11.30 hodin se koná pro děti z mateřských škol beseda Kamarádi, kamarádky, poletíme do pohádky.
[V L T A V A + P N P R E S S + L A B E]