Převzato z databáze Tamtam - Anopress

Články dle data: 6. 10. | 7. 10. | 9. 10 | happening | 10. 10. | 11. 10. | 12. 10. | 13. 10. | 14. 10. | 16. 10.

12. 10.


Zdroj: Hradecké noviny
Datum: 11.10.2000
Název: ZÍTRA
Str.: 02
Oblast: Východní Čechy
Identifikace: HK20001011000015

Text:
TIPY NA VÍKEND: Bohatá nabídka tipů z jedenácti okresů pro nadcházející volné dny.
REGION: V okresech probíhá týden knihoven. Zajímali jsme se nejen o akce, které při této příležitosti knihovny připravily, ale i o to, jak je to v současné době s financováním knihoven. Romové a odborníci jsou na Svitavsku zváni ke spolupráci při řešení ožehavé problematiky. Chtějí tady vytvořit poradní sbor pro romskou problematiku. Nejméně 635 miliónů korun by podle registru oprav bylo potřeba na opravu silnic II. a III. třídy v okrese.

SPORT: Pohled do kuchyně basketbalistek BK Loko Texlen Trutnov a Sokola Hradec.

[V L T A V A + P N P R E S S + L A B E]



Zdroj: Listy Prachaticka
Datum: 11.10.2000
Název: Vyhodnotí se soutěž se strašidly
Autor: kat
Str.: 14
Oblast: Jižní Čechy
Identifikace: JP20001011000015

Text:
Vimperk - Zítra od 14 hodin pořádá při příležitosti Týdne knihoven Městská knihovna ve Vimperku setkání s rodákem ze Zdíkovce a spisovatelem Janem Suchlem při slavnostním křtu jeho nově napsané knihy pro nejmenší čtenáře. V krátkém kulturním programu vystoupí také vimperské mažoretky a žáci Základní umělecké školy ve Vimperku. V pátek ve 14 hodin se v knihovně uskuteční vyhodnocení literární soutěže na téma Strašidla a nadpřirozené bytosti v mém životě, která byla určena pro děti od sedmi do patnácti let. Autoři těch nejlepších příspěvků budou odměněni věcnými cenami.
kat )
[V L T A V A + P N P R E S S + L A B E]



Zdroj: Listy Prachaticka
Datum: 11.10.2000
Název: VE ZKRATCE
Autor: lef
Str.: 14
Oblast: Jižní Čechy
Identifikace: JP20001011000016

Text:
PRODEJ VYŘAZENÝCH knih se uskuteční tento čtvrtek a pátek v Okresní knihovně v Prachaticích v prostorách klubovny. Při akci, jenž se koná v Týdnu knihoven, "Na dračku za pětikačku" bude možnost si zakoupit některé knižní tituly za pět korun.
lef )
[V L T A V A + P N P R E S S + L A B E]



Zdroj: Karlovarské noviny
Datum: 11.10.2000
Název: Týdenní sláva knihoven s amnestií pro dlužníky
Podtitulek: PROJEKT/ Každý den jsou pro všechny čtenáře připraveny doprovodné programy
Autor: IVANA KALINOVÁ
Str.: 15
Oblast: Západní Čechy
Identifikace: ZV20001011000028

Text:
KARLOVY VARY - Milovníci knih, klienti okresní knihovny a její zaměstnanci slaví po celý tento týden Týden knihoven 2000, který vyhlásil Svaz knihovníků a informačních pracovníků České republiky. V karlovarské knihovně a ve všech jejích pobočkách jsou pro zájemce připraveny doprovodné pořady, čtenáři mají k dispozici internet zdarma a to i děti, ale také je, jako každoročně, vyhlášena amnestie pro ty uživatele, kteří knihu včas nevrátili.
Dnešní den patří knihovně pro slabozraké a nevidomé, kde se v patnáct hodin odpoledne sejdou zdejší čtenáři a zaměstnanci. "Při příjemném posezením s malým občerstvením si mohou návštěvníci popovídat a vyměnit si zkušenosti. Součástí programu bude i vystoupení dětí ze Základní umělecké školy v Rybářích," informovali nás v knihovně.

[V L T A V A + P N P R E S S + L A B E]



Zdroj: Plzeňský deník
Datum: 11.10.2000
Název: Týden knihoven začal společným happeningem
Podtitulek: ZÁBAVA/ Západočeši se v Praze neztratili
Autor: TEREZA MAIXNEROVÁ
Str.: 14
Oblast: Západní Čechy
Identifikace: PD20001011000094

Text:
PLZEŇ/PRAHA - Ideálního knihovníka představilo v pondělí západočeské družstvo na happeningu, který se uskutečnil v pražské Městské knihovně. Soutěžní akce zahájila Týden knihoven. "Happening měl původně být na Staroměstském náměstí, kvůli špatnému počasí se ale účastníci museli přesunout do Městské knihovny. Veřejnost se tedy o akci asi dozvěděla v menší míře, než jsme čekali," říká pracovnice Knihovny města Plzně Markéta Skalová.
Sedmičlenné západočeské družstvo soutěžilo v několika disciplínách. "Přezpívali jsme například část sto let starého knihovního řádu na nápěv písně Plzeňská věž převyšuje kopce. Úspěch měl také ideální knihovník. Zatímco ostatní družstva představovala idol nakreslený - například krásného a chytrého svalovce, my jsme přivezli živého muže - jednoho ze dvou knihovníků, kteří pracují mezi samými ženami," popisuje soutěž Markéta Skalová.
Přestože západočeské družstvo neobsadilo první příčky v klání, akci považují knihovníci za úspěšnou. "Nasbírali jsme mnoho inspirace. Nové zkušenosti jistě přispějí ke zlepšení služeb," míní Markéta Skalová.

[V L T A V A + P N P R E S S + L A B E]



Zdroj: Domažlický deník
Datum: 11.10.2000
Název: TÝDEN KNIHOVEN - DOMAŽLICE
Str.: 16
Oblast: Západní Čechy
Identifikace: ZD20001011000031

Text:
Pondělí-Pátek 9.-13. října
Amnestie (knihovnice nebudou vybírat pokuty za pozdní navrácení půjčených knih), zápis do knihovny zdarma, burza knih.
Čtvrtek 12. října
Od 9 do 12 hodin internet zdarma. Ve vestibulu knihovny v 17 hodin 2. část přednášky PhDr. Jiřího Staňka na téma Česká literatura 1960-1970.
Soutěž pro děti
Výtvarná soutěž pro děti do 15 let s názvem Jak bych ilustroval svoji oblíbenou knížku.
Výstavy
V říjnu je v knihovně instalována výstava Ex libris Jiřího Pavlíka.

[V L T A V A + P N P R E S S + L A B E]



Zdroj: Listy Písecka
Datum: 11.10.2000
Název: TÝDEN KNIHOVEN
Str.: 13
Oblast: Jižní Čechy
Identifikace: JI20001011000007

Text:
DNES vyhlašuje knihovna amnestii sankčních poplatků, bezplatný zápis nových členů a poloviční poplatek za půjčení CD nosičů.

SETKÁNÍ knihovníků z celého okresu začíná v 9 hodin. Součástí programu bude ukázka vazby květin.

PO CELÝ TÝDEN burza knih a v 1. poschodí výstava na téma Evropská unie.

[V L T A V A + P N P R E S S + L A B E]



Zdroj: Pardubické noviny
Datum: 11.10.2000
Název: Svátek knihoven se světí i v Holicích
Str.: 06
Oblast: Východní Čechy
Identifikace: VP20001011000006

Text:
Holice - Městská knihovna připravila na svůj letošní svátek "Týden knihoven" několik pozoruhodných akcí. Započaly již v pondělí besedou Jindřicha Balíka, holického básníka a spisovatele, se žáky z hornoředické školy. V úterý si mohli knihovnu "prolézt" do všech koutů studenti prvního ročníku místního gymnázia.
Ve čtvrtek 12. října proběhnou v knihovně pohádková představení a v pátek budou dveře opět otevřeny místním gymnazistům. Zajímavostí je i to, že v tomto "svátečním" týdnu se může každý zájemce stát zdarma čtenářem knihovny.
[V L T A V A + P N P R E S S + L A B E]



Zdroj: Listy Strakonicka
Datum: 11.10.2000
Název: Surfování na internetu
Podtitulek: POČÍTAČE / Nejmladší generace se seznámí s nejmodernějšími technologiemi.
Autor: MILADA SAMCOVÁ
Str.: 13
Oblast: Jižní Čechy
Identifikace: JS20001011000011

Text:
Strakonice - Prezentace internetových služeb se dnes uskuteční na dětském oddělení Šmidingerovy knihovny. Děti tu budou mít možnost proniknout do světa počítačů.
Seznámí se například s elektronickou poštou nebo s vyhledáváním informací z nejrůznějších oblastí a zájmů. Internet pak bude nadále v provozu každý výpůjční den a cena půlhodinového surfování přijde na patnáct korun. Zároveň budou k dispozici multimediální encyklopedie a další DC-ROMy.
Týden knihoven byl na dětském oddělení zahájen již v pondělí výstavou Moje nejoblíbenější hračka. Návštěvníci si na ní jěště do 15. října mohou prohlédnout hračky, ke kterým současné děti mají největší vztah a přesvědčit se o tom, zda to jsou drahé a náročné hračky, nebo klasické a jednoduché, svědčící o zaměření a motivaci naší nejmladší generace.

[V L T A V A + P N P R E S S + L A B E]




Zdroj: Lidové noviny
Datum: 11.10.2000
Název: Srbové se bojí, že si je svět bude spojovat již jen s vraždami
Ročník: 13
Číslo: 237
Autor: Martin Vaněk
Str.: 08
Rubrika: Zahraničí
Oblast: Tisk celostátní
Identifikace: LN20001011000035

Text:
Trauma ze třinácti let izolace a válečných hrůz zůstane v prostých obyvatelích Srbska ještě dlouho.
BĚLEHRAD (od zvláštního zpravodaje LN v Jugoslávii) - Svět bude vnímat všechny Srby jako válečné zločince, bojí se mnozí mladí lidé v Srbsku. Cítí přitom vinu za utrpení, které ve jménu velkého Srbska rozpoutal svržený a hlavně mládeží opovrhovaný jugoslávský diktátor Slobodan Milošević. "Když se ve světě bude mluvit o Srbech, každý si okamžitě představí ruiny chorvatského Vukovaru či Sarajeva a Srebrenice v Bosně. Budeme pro všechny národem vrahů a ničitelů," míní třicetiletý Nenad. "V historii máme mnoho slavných okamžiků, z našeho středu vyšlo bezpočet významných lidí. To vše je zapomenuto, překryto tou naší současnou strašnou hanbou," uzavírá Nenad. "Je to naše vina. Národ má takového vládce, jakého si zaslouží. My jsme Miloševiče nechali u moci příliš dlouho," přiznává Nenadova žena Ceca. "Většina z nás se té války vůbec nechtěla zúčastnit. Já sám jsem kvůli tomu odjel do České republiky. Nechtěl jsem jít zabíjet lidi z ostatních národů bývalé Jugoslávie. Vždyť mezi nimi mám mnoho dobrých známých a například moje žena má příbuzné v Chorvatsku," vysvětluje zase Saša.

Nacionalismus nám vymýval mozky
Mnozí Srbové pokládají za jednu z příčin všeho zla nacionalismus. Tvrdí, že třináct let jim byly vlastně vymývány mozky, protože Milošević nedokázal nabídnout nic jiného. Navíc mu pomohla i velká negramotnost. Mnoho lidí tak dnes neumí používat svůj rodný jazyk v písemné podobě, nechodili do školy nebo ji dokončili ještě před čtvrtou třídou. Celkem se jedná o několik desítek procent obyvatel Jugoslávie. "Nacionalismus by měl patřit jen do galerií, knihoven, hudebních síní nebo na sportovní stadiony," tvrdí Jelena, která pracuje v nevládních organizacích. Sama přiznává, že svým radikálním odporem vůči prakticky všem formám nacionalismu je v Srbsku přeci jen spíše výjimkou. Srbové jsou ale zároveň traumatizováni zážitky z bombardování Jugoslávie vojsky NATO v době loňské kosovské války. "První dny byly strašné. Leželi jsme ve sklepě namačkaní k sobě jako sardinky a já se velmi bála. Chtělo se mi brečet a styděla jsem se. Celá jsem se klepala a myslela, že to nikdy nemohu přežít," svěřuje se 22letá Melanie. "Dodnes nechápu, že jsem si na to za několik dní zvykla a už mi to tak nepřišlo. Přesto bych to už nikdy nechtěla prožít. Milošević je velkým odpůrcem Spojených států a Západu kvůli bombardování. Nemá rád ani českého prezidenta Václava Havla za jeho podporu vojenských akcí Severoatlantické aliance," vzpomíná Melanie na dny, které jsou naštěstí již minulostí.
Martin Vaněk





Zdroj: Kolínský deník
Datum: 11.10.2000
Název: Servis
Ročník: 09
Číslo: 237
Autor: čtk
Str.: 07
Rubrika: Servis Kolínska
Oblast: Střední Čechy
Identifikace: VL20001011000021

Text:
DIVADLA
Městské kulturní a informační centrum v Českém Brodě: V sobotu ve 14.00 hodin v kině Svět uvádí pohádku divadla Špilberg Brno Kdo je hloupější.
Městské Tylovo divadlo v Kutné Hoře: Dnes v 19.30 hodin uvádí v Knížecím domě koncert Jany Brožkové a Daniela Weisnera.
Agentura Jakub: Pořádá 28. října v 17.00 hodin zájezd do Národního divadla na operu Libuše. Informace na tel.: 0327/515 056, 0601/221 035.

KINA
Kolín - Kino "99": Dnes uvádí volné pokračování amerického špionážního akčního thrilleru Mission impossible 2. Pro děti do 12 let nevhodný. Začátek je v 19.30 hodin. Dnes uvádí supeúspěšný americký šokující thriller Šestý smysl. Mládeži do 15 let nepřístupný. Začátek je ve 20.00 hodin. Zítra a pozítří uvádí americkou romantickou sexy komedii Divoké kočky. Mládeži přístupný. Začátek je v 19.30 hodin. Zítra uvádí filmový klub proslulý americký velkofilm Lovec jelenů. Začátek je v 19.30 hodin.
Český Brod - kino Svět: Zítra uvádí americký animovaný sci-fi film Titan A. E. Mládeži přístupný. Začátek je v 17.00 hodin. Zítra uvádí opakování úspěšného americké hrůzostrašné komedie Ospalá díra. Mládeži do 15 let nepřístupný. Začátek je v 19.30 hodin.
Kutná Hora - kino Svět: Dnes uvádí americký šokující thriller Šestý smysl. Mládeži do 15 let nepřístupný. Začátek je v 19.00 hodin.

POZVÁNÍ
Kolín: V městské knihovně se do 15. října koná Týden knihoven. Dnes se v budově městské knihovny v Husově ulici koná den otevřených dveří. Na sídlišti v oddělení pro děti od 9.00 a od 10.00 hodin proběhne literární pásmo ke vzniku Československa - 28. říjen.

VÝSTAVY
Kolín: Ve foyeru městského divadla si můžete do 21. října prohlédnout výstavu kresleného humoru "Život je divadlo a divadlo je život".
Kolín: V Galerii v zahradě se dnes v 18.00 hodin koná vernisáž výstavy Mladé keramické setkání 2000. Výstava potrvá do 10. listopadu.
Kutná Hora: V Hrádku můžete zhlédnout hlavní stálou expozici "České muzeum stříbra" a výstavu tradičního čínského malířství "Štětcem a tuší". Do 31. října si můžete prohlédnout výstavu Václav II. - král pohrdaný i opěvaný. V Kamenném domě můžete navštívit novou stálou expozici "Královské horní město - měšťanská kultura a život v 17. 19. století. Otevřeno je denně kromě pondělí od 9.00 do 18.00 hodin. V Galerii Felixe Jeneweina se do 31. října koná výstava obrazů Ivana Kolmana.
Poděbrady: V Polabském muzeu můžete do 31. října zhlédnout výstavu Mongolsko. Ve středověkém špitálu Kunhuta v ulici Na Dláždění je do 31. října otevřena výstava Restaurování mobiliáře havířského kostelíka.

MUZEA
Regionální muzeum v Kolíně, Brandlova ul.: Do 12. listopadu potrvá výstava smaltů Oliny Francové a Alexandry Horové s názvem Naše věc. Do 19. listopadu můžete zhlédnout výstavu ze soukromé sbírky sběratele z Lomnice nad Popelkou "Drahé kameny a minerály". Výstavu doplňuje videofilm o práci kamenářů a humorné kresby Miroslava Fechtenra. Stálé expozice: Muzeum pravěku (archeologické nálezy z Kolínska od počátku pravěku do slovanské epochy). Dějiny města Kolína (historický vývoj města od 13. do 19. století).
Muzeum lidových staveb v Kouřimi: Do 29. října se můžete seznámit na výstavě Detaily zděného štítu v barevné fotografii se základními výzdobnými prvky naší zděné architektury.
Podlipanské muzeum v Českém Brodě: Do 15. prosince si můžete prohlédnout interiérové fotografie Tomáše Mukařovského. Do 31. března 2001 si můžete prohlédnout výstavu Historické zámečnické práce 15. - 19. století ze sbírek Regionálního muzea v Kolíně.

SAUNY
Kolín - plavecký stadion - sauna pro ženy: Po a Čt od 14.00 do 21.00 a Ne od 10.00 do 20.00 hodin. Pro muže: Út a Pá od 14.00 do 21.00 a So od 10.00 do 21.00 hodin. Pro organizace: St od 14.00 do 21.00 hodin.
Nová Ves - sauna a masážní bazén: Otev řeno Ne - Čt od 7.00 do 22.00, Pá a So od 7.00 do 23.00 hodin.

KNIHOVNY
Kolín - městská knihovna: Půjčovní doba pro dospělé Po 8.00 - 11.00, 12.00 - 17.00 hodin. St 8.00 - 11.00, 12.00 - 18.00 hodin. Čt 12.00 - 16.00 hodin. Pá 8.00 - 11.00, 12.00 16.00 hodin. Pro děti - Po 12.30 - 17.00 hodin. Út 9.30 - 11.00. St 12.30 18.00 hodin. Čt 12.00 - 16.00 hodin. Pá 12.30 - 16.00 hodin. Čítárna: Po, Út, Čt, Pá 12.00 - 17.00 hodin. St 12.00 - 18.00 hodin.
Kolín - knihovna pro děti a mládež, Benešova ul.: Po 13.00 - 17.00, St 13.00 - 18.00, Čt, Pá 13.00 - 16.00 hodin.
Pečky - městská knihovna: Po a Pá 12.00 - 16.00 hodin, Út a Čt 8.00 - 12.00, 13.00 - 18.00 hodin.
Český Brod, nám. Arnošta z Pardubic: Po a Pá 12.00 17.00 hodin. Út a Čt 8.00 - 11.00, 12.30 - 15.00 hodin. St 8.00 - 11.00, 12.30 - 17.00 hodin.
Velký Osek, Žižkova ul.: Po a Čt 9.00 - 11.00, 12.00 - 15.00 hodin. Út a Pá 12.00 - 17.00 hodin.
Žiželice, náměstí: Po a Pá 8.00 - 11.15, 12.00 - 16.30 hodin. St 8.00 - 11.15, 12.00 - 15.30 hodin.
Kouřim, Mírové náměstí: Po a Pá 7.30 - 12.00, 14.00 17.00 hodin.
Kostelec nad Černými lesy - městská knihovna: Po 8.00 11.00, 12.30 - 18.00 hodin. St 8.00 - 11.00, 12.00 - 18.00.

BAZÉNY
Kolín - krytý plavecký bazén je otevřen od pondělí do pátku od 6.00 do 8.00 a od 16.00 do 21.30 hodin, v sobotu od 10.00 do 21.30 hodin, v neděli od 10.00 do 20.00 hodin.

PRO DĚTI
Kolín - Dům dětí a mládeže: Ve dnech 26. - 29. října pořádá podzimní prázdniny v Rokytnici nad Jizerou. Informace a přihlášky do 20. října v Centru mládeže u paní Šedové nebo Ruskové a na telefonu 0321/716 939.

SOLÁRIA
Kolín - plavecký stadion - solární studio. Provozní doba: Po - Pá 9.00 - 21.00 hodin, So 13.00 - 20.00 hodin, Ne 14.30 19.00 hodin.

LINKA DŮVĚRY
Kutná Hora, Kolín: Linka důvěry nabízí pomoc a provázení v obtížných lidských situacích a poskytuje informace i při běžných praktických problémech dětem, dospělým i seniorům. Volat můžete od pondělí do pátku od 8.00 do 20.00 hodin na telefonní číslo 0327/51 11 11.

MASÉRSKÉ SLUŽBY
Kolín: V prostorách Soukromé střední podnikatelské školy Kolín (U Křižovatky 262) najdete masérské služby.





Zdroj: Boleslavský deník
Datum: 11.10.2000
Název: Servis
Ročník: 08
Číslo: 237
Autor: čtk
Str.: 07
Rubrika: Mladoboleslavsko
Oblast: Střední Čechy
Identifikace: SB20001011000018

Text:
KINO
KINO FORUM uvádí dnes pouze od 17.30 hodin americký kreslený film Walta Disneye Tygrův příběh, který vypráví dobrodružství medvídka Pú a jeho přátel. Od 20 hodin je dnes na programu film s názvem Americké psycho, který je portrétem mladého ambiciózního psychopata, který žije, pracuje a zabíjí v New Yorku osmdesátých let. Film je mládeži do 15 let nepřístupný.
MĚSTSKÉ KINO v Mnichově Hradišti má dnes na programu pouze od 17.30 hodin americký film Gladiátor. Představení je nevhodné pro mládež do 12 let.
MĚSTSKÉ KINO v Bakově nad Jizerou uvede zítra od 18 a od 20 hodin český film Král sokolů, který je romantickým příběhem Václava Vorlíčka o sokolím králi a podlých hradních intrikách. V hlavní roli se divákům představí Juraj Kukura.
KINOKAVÁRNA SVĚT uvede v pondělí 16. a v úterý 17. října vždy od 20 hodin premiéru amerického filmu Zbytečná krutost. Debut bratří Coenů o nevěře, chaosu a odklízení mrtvol. Film je mládeži do 15 let nepřístupný.

NEPŘEHLÉDNĚTE
MĚSTSKÁ KNIHOVNA v Mladé Boleslavi pořádá besedu s cestovatelkou a spisovatelkou Milenou Holcovou, která procestovala stopem celý svět. Bude se konat ve čtvrtek od 18 hodin v zasedací místnosti knihovny.
V DOLNÍ KRUPÉ, v kostele sv. Václava, vystoupí v pátek od 18 hodin známá zpěvačka Eva Henychová.
CENTRUM při Ústavu sociální péče v Mladé Boleslavi pořádá celostátní přehlídku zájmové umělecké činnosti mentálně postižených. Dnes se uskuteční v Domě kultury od 15 do 22 hodin diskotéka. Zítra bude v Městském divadle v Mladé Boleslavi od 8 a od 11 hodin herec Jan Potměšil moderovat vystoupení souborů mentálně postižených dětí. Od 19.30 bude ve Škoda Auto muzeu Galavečer. V pátek vystoupí soubory od 8 a od 11 hodin v Městském divadle v Mnichově Hradišti opět s Janem Potměšilem.
PĚVECKÝ SOUBOR Jitřenka hledá nové zájemce o zpěv ve věku od 6 do 9 let. Schůzky se konají každou středu od 16.30 hodin v Blahoslavově ulici č. 9. Bližší informace na telefonu 0605/96 09 18.
VLASTIVĚDNÁ SPOLEČNOST Mladoboleslavska pořádá v sobotu 14. října exkurzi po lidových stavebních památkách Mnichovohradišťska a Bělska. Odjezd v 8 hodin od bufetu Dřevák na autobusovém nádraží, návrat asi v 18 hodin. Informace na telefonu 0326/256 16.
CELOREPUBLIKOVÉ SHROMÁŽDĚNÍ zástupců Klubu dárců krve se koná v sobotu 14. října od 9.45 hodin ve Škoda Auto Muzeu v sále Hieronimus II.
V TÝDNU KNIHOVEN nabízí knihovny na okrese "amnestii" pro zapomnětlivé čtenáře, burzu odepsaných knih a možnost použití internetu zdarma.
SVATOHAVELSKÉ CÍSAŘSKÉ posvícení se koná v sobotu 14. října od 10 do 16 hodin v Muzeu lidových staveb v Kouřimi.
SKUPINA CITRON z Ostravy vystoupí v sobotu 14. října v kulturním domě v Pěnčíně u Turnova. Přijede oslavit 20 let svého trvání.
DŮM DĚTÍ A MLÁDEŽE v Mladé Boleslavi vyhlásil soutěž Fotka 2000 s přírodovědnou tematikou. Bližší informace u M. Večeřové na telefonním čísle 0326/291 13.

DŮM DĚTÍ A MLÁDEŽE
KLUB NA ZÁMKU v Kosmonosích přijímá přihlášky na výlet do pražského Planetária, který se uskuteční v sobotu 4. listopadu od 16 do 22 hodin. Na programu bude procházka Stromovkou a návštěva multimediálního představení na téma Zrození světla, v němž hrají hlavní roli hudba, hvězdy a laser.
AUTOBUSOVÝ ZÁJEZD do libereckého zábavního centra Babylon s možností návštěvy nově otevřeného Aquaparku se uskuteční v sobotu 11. listopadu. Příjem přihlášek byl zahájen.
DĚTI od šesti let se mohou přihlásit na akci Vyrobte si sami vánoční dárek, která se uskuteční ve středu 8. listopadu. Náplní bude výroba keramiky, případně i aranžování suchých rostlin. Bližší informace na tel. 0326/72 42 00.
DŮM DĚTÍ A MLÁDEŽE pořádá ode dneška do 25. října na zahradě v Jaselské ulici za Osmiletým gymnáziem výstavku podzimního ovoce a zeleniny, listnatých a jehličnatých stromů, semen, koření a bylinek. Prohlídku můžete spojit s exkurzí po botanické a zoologické minizahradě. Bližší informace na telefonu 0326/291 13. Školní kolektivy by si měly prohlídku objednat dopředu.

ASTRONOMICKÝ KALENDÁŘ
Informace vypočtené pro Mladou Boleslav.
Středa 11. října: Slunce je ve znamení Vah. Nad obzor se vynoří v 7.17 h, v pravé poledne ve 12.47 h bude 32 stupňů nad jihem a pod obzor znovu zapadne v 18.17 h. Bílý den trvá 11 h a 0 min. Ranní úsvit nastává v 6.44 h a soumrak padne v 18.49 h. Měsíc je 2 dny před úplňkem. Zapadá ve 4.35 h a znovu vychází v 18.03 h. Prochází souhvězdím Vodnáře. Vysoko nad ním je čtverec souhvězdí Pegase.

LÉKÁRNY
POHOTOVOSTNÍ SLUŽBU lékáren pro okres Mladá Boleslav zajišťuje dnes od 18 hodin do zítřka 7 hodin lékárna Modrá Hvězda, Jiráskova 1320, Mladá Boleslav.

DIVADLO
MĚSTSKÉ DIVADLO v Mladé Boleslavi uvede dnes od 19.30 hodin reprízu hry Williama Shakespeara Makbeth. Tato anglická, pozdně renesanční tragédie ztvárňuje dramatický konflikt individuality osoby s řádem světa. V režii Bartoloměje Artuše Erzrumského hrají Josef Kettner, Ivana Nováčková, Milan Koníček, Ivo Theimer, Roman Teprt, Patrik Jílek, Miroslav Babuský, Luděk Jiřík, Petr Prokeš, Karolina Frydecká, Dáša Bělanská a Pavel Nedvěd.
MĚSTSKÉ DIVADLO v Mnichově Hradišti připravilo na sobotu pohádku pro děti od 5 let. V podání členů ústeckého divadelního souboru Mladá scéna uvidí inscenaci hry K. Herzinové Sněhová královna.

BAZÉNY
KRYTÝ PLAVECKÝ bazén v Husově ulici v Mladé Boleslavi je přístupný ve všední dny v úterý a ve čtvrtek od 13.30 do 16 hodin a od 20 do 22 hodin a v pátek pouze od 19 do 22 hodin. O víkendu v sobotu od 10 do 19 hodin a v neděli od 9 do 17 hodin.

VÝSTAVY
V TEMPLU je otevřena výstava ilustrací malířky Emmy Srncové s názvem O malování a o životě, která je doplněna promítáním na videu. Výstava potrvá do 12. listopadu. Veřejnosti je přístupná denně kromě pondělí od 9.30 do 12 a od 13 do 16.30 hodin.
V KULTURNÍM STŘEDISKU v Bělé pod Bezdězem je otevřena výstava dětí uprchlíků a jejich českých kamarádů s názvem Děti jsou na celém světě stejné. Výstava je přístupna v sále střediska od pondělí do pátku od 9 do 11 a od 12 do 16 hodin a potrvá do konce října.
V OKRESNÍM MUZEU v Mladé Boleslavi je otevřena denně kromě pondělí od 9 do 12 a od 13 do 17 hodin výstava s názvem Emigrace z Mladoboleslavska. Obsahuje předměty a dokumenty ze sbírek Národního muzea, Náprstkova muzea, Okresního muzea Mladá Boleslav, Sdružení Čechů z Volyně a soukromých sbírek.
V MUZEU v Benátkách nad Jizerou je otevřena výstava obrazů a gobelínů Jaroslavy Kučerové. Přístupná je od úterka do neděle od 9 do 12 a od 13 do 17 hodin.




Zdroj: ZN Zemské noviny
Datum: 11.10.2000
Název: Přibývá čtenářů odborné literatury
Ročník: 10
Číslo: 237
Autor: Zdeněk Kulhánek
Str.: 09
Rubrika: Praha a okolí
Oblast: Tisk celostátní
Identifikace: Z120001011000072

Text:

Čtenáři mnohých středočeských knihoven i nezaregistrovaní zájemci mohou v těchto dnech v rámci Týdne knihoven 2000 využívat speciálních nabídek.

Kladno - Akce Týden knihoven 2000, která se koná v celé republice od včerejška do pátku, využijí mnohé knihovny k představení svých služeb veřejnosti a získání nových čtenářů. A to i přesto, že v současnosti zájemců o nabídku knihoven přibývá. Malá sídlištní knihovna na třídě Míru v Berouně si na nezájem čtenářů stěžovat nemůže. "Chodí k nám na čtyři stovky čtenářů, z toho přibližně sto dětí. Dospělí stále rádi sáhnou pro beletrii, mladí čtenáři raději pro počítačovou a přírodovědnou literaturu," řekla pracovnice knihovny Ludmila Švecová. Uvedla, že veškerý chod řídí hlavní berounská knihovna, která sídlištní pobočce vychází vstříc. Berounská knihovna nabízí tento týden amnestii zapomnětlivým čtenářům, kteří bez penále mohou vrátit dlouho zapůjčené knihy. Městská knihovna v Novém Strašecí na Rakovnicku eviduje 405 dospělých a 205 dětských čtenářů. "Na rozdíl od dřívějších let se dospělí méně zajímají o beletrii, více si domů odnášejí odbornou literaturu o ekonomice, podnikání, sbírky zákonů. Děti místo Foglarovek a westernů raději sáhnou po knížkách o počítačích a encyklopediích," říká Jitka Helebrantová, která je knihovnicí v Novém Strašecí již devatenáct let. Tato knihovna má i účinný recept na nevraceče knížek. "Když čtenář nereaguje na upomínku, dáme jeho adresu městské policii, která mu ve dveřích sdělí, že čekáme na jeho návštěvu. Zpravidla rád pozvánku přijme a s knížkami přijde," říká Helebrantová. Státní vědecká knihovna v Kladně připravila na knihovnický týden program, který dává mnoho příležitostí i těm, kteří dosud nejsou jejími klienty. "Po loňském úspěchu zpřístupňujeme internet pro školáky, rodiče na mateřské a další zájemce, kteří se chtějí seznámit s novými informačními technologiemi," uvedla Vladimíra Švorcová ze Státní vědecké knihovny v Kladně.

* * *

Státní vědecká knihovna v Kladně nabízí mnoho přitažlivých akcí

Čtenáři Státní vědecké knihovny v Kladně mohou do 15. října vrátit delší dobu vypůjčené knihy bez sankcí ve všech jejích půjčovnách. Zaregistrovat se mohou zdarma noví uživatelé v ústřední budově (Půjčovně odborné literatury a v hudebním oddělení) i všech půjčovnách ve městě. Matky i otce na rodičovské dovolené během celého týdne pracovníci knihovny bezplatně proškolí ve využívání internetu a dalších informačních technologiích. Dnes zpřístupní prostory knihovny i pro nezaregistrované zájemce a pro všechny bude internet zdarma. Lidé si mohou bezplatně zaregistrovat e-mailovou schránku na volně přístupných serverech k zasílání elektronické pošty.

Čtenáři mají o služby Státní vědecké knihovny v Kladně zájem po celý den.
Foto Zdeněk Kulhánek




Zdroj: Slovo
Datum: 11.10.2000
Název: Přibývá čtenářů odborné literatury
Ročník: 92
Číslo: 237
Autor: Zdeněk Kulhánek
Str.: 09
Rubrika: Praha a okolí
Oblast: Tisk celostátní
Identifikace: S120001011000075

Text:

Čtenáři mnohých středočeských knihoven i nezaregistrovaní zájemci mohou v těchto dnech v rámci Týdne knihoven 2000 využívat speciálních nabídek.

Kladno - Akce Týden knihoven 2000, která se koná v celé republice od včerejška do pátku, využijí mnohé knihovny k představení svých služeb veřejnosti a získání nových čtenářů. A to i přesto, že v současnosti zájemců o nabídku knihoven přibývá. Malá sídlištní knihovna na třídě Míru v Berouně si na nezájem čtenářů stěžovat nemůže. "Chodí k nám na čtyři stovky čtenářů, z toho přibližně sto dětí. Dospělí stále rádi sáhnou pro beletrii, mladí čtenáři raději pro počítačovou a přírodovědnou literaturu," řekla pracovnice knihovny Ludmila Švecová. Uvedla, že veškerý chod řídí hlavní berounská knihovna, která sídlištní pobočce vychází vstříc. Berounská knihovna nabízí tento týden amnestii zapomnětlivým čtenářům, kteří bez penále mohou vrátit dlouho zapůjčené knihy. Městská knihovna v Novém Strašecí na Rakovnicku eviduje 405 dospělých a 205 dětských čtenářů. "Na rozdíl od dřívějších let se dospělí méně zajímají o beletrii, více si domů odnášejí odbornou literaturu o ekonomice, podnikání, sbírky zákonů. Děti místo Foglarovek a westernů raději sáhnou po knížkách o počítačích a encyklopediích," říká Jitka Helebrantová, která je knihovnicí v Novém Strašecí již devatenáct let. Tato knihovna má i účinný recept na nevraceče knížek. "Když čtenář nereaguje na upomínku, dáme jeho adresu městské policii, která mu ve dveřích sdělí, že čekáme na jeho návštěvu. Zpravidla rád pozvánku přijme a s knížkami přijde," říká Helebrantová. Státní vědecká knihovna v Kladně připravila na knihovnický týden program, který dává mnoho příležitostí i těm, kteří dosud nejsou jejími klienty. "Po loňském úspěchu zpřístupňujeme internet pro školáky, rodiče na mateřské a další zájemce, kteří se chtějí seznámit s novými informačními technologiemi," uvedla Vladimíra Švorcová ze Státní vědecké knihovny v Kladně.

* * *

Státní vědecká knihovna v Kladně nabízí mnoho přitažlivých akcí

Čtenáři Státní vědecké knihovny v Kladně mohou do 15. října vrátit delší dobu vypůjčené knihy bez sankcí ve všech jejích půjčovnách. Zaregistrovat se mohou zdarma noví uživatelé v ústřední budově (Půjčovně odborné literatury a v hudebním oddělení) i všech půjčovnách ve městě. Matky i otce na rodičovské dovolené během celého týdne pracovníci knihovny bezplatně proškolí ve využívání internetu a dalších informačních technologiích. Dnes zpřístupní prostory knihovny i pro nezaregistrované zájemce a pro všechny bude internet zdarma. Lidé si mohou bezplatně zaregistrovat e-mailovou schránku na volně přístupných serverech k zasílání elektronické pošty.

Čtenáři mají o služby Státní vědecké knihovny v Kladně zájem po celý den.
Foto Zdeněk Kulhánek




Zdroj: Českokrumlovské listy
Datum: 11.10.2000
Název: Propagace knihoven pokračuje
Podtitulek: PŘEHLED / Internet zdarma je hlavním tahákem probíhajícího Týdne knihoven. Čtenářská amnestie a registrace zdarma stále trvají.
Autor: EVA ŘIMNÁČOVÁ
Str.: 13
Oblast: Jižní Čechy
Identifikace: JK20001011000009

Text:
Český Krumlov - V rámci celostátní akce Týden knihoven jsou pro zájemce z Českého Krumlova na dnešek připraveny programy Internet pro děti (od 13 do 15 h) a Internet pro dospělé (od 15 do 17 h). Knihovnice ochotně podají stručné instrukce začátečníkům, pokročilí mohou využít možnosti volného surfování. Akce také zahrnuje minimálně půlhodinu připojení zdarma pro každého. Informační centra strategického plánu města je název setkání, na které jsou zváni od 17 do 18 h nejen zástupci českokrumlovských neziskových organizací, ale i občané města.
Kaplice - Kaplickou knihovnu je možné navštívit každý den v týdnu od 7.30 do 16 h a samozřejmě v provozních hodinách. Lze si prohlédnout výstavku o lidech, kteří v průběhu akce 1000 dní pro Evropu knihovnu navštívili, nebo stejně jako v Krumlově využít 30 minut bezplatného připojení k Internetu. Zajímavé povídání slibuje beseda Německé kořeny Schwarzenberků, jež se bude konat za účasti Anny Kubíkové zítra od 18 hodin. Soutěže Pohádky bratří Grimmů se děti mohou zúčastnit celý říjen.
Ve většině knihoven krumlovského regionu nabízejí po celý týden propagaci knihoven ve formě bezplatného zaregistrování, amnestií pro zapomnětlivce či poskytování informačních služeb. Důraz je kladen zejména na Oficiální informační systém Českého Krumlova a okolí.

[V L T A V A + P N P R E S S + L A B E]



Zdroj: Listy Strakonicka
Datum: 11.10.2000
Název: POZNÁMKA
Podtitulek: Kniha je semínko v čase
Autor: PETR ŠKOTKO
Str.: 14
Oblast: Jižní Čechy
Identifikace: JS20001011000013

Text:
Už počtvrté bylo období od 9. do 15. října celostátně vyhlášeno jako Týden knihoven. Už čtyři roky se snaží na sebe knihovny tímto způsobem přilákat větší pozornost lidí, předvést se v co nejlepším světle a získat tím další "dušičky".
Podle mého názoru je to velice záslužná práce a považuji to za semínko zasazené do budoucnosti. Ptáte se proč tak vzletná slova? Protože kniha je podle mého názoru
základ všeho, co v nás je, je to vlastně jeden z hlavních tvůrců lidské osobnosti. Kniha totiž dokáže ovlivnit naše názory, představy a pocity tak, jak snad žádné jiné médium na světě. A v současné době, kdy už ani pro děti v mateřinkách nejsou slova počítač, internet nebo modem ničím neznámým, se stává kniha jako taková silně nepostradatelnou součástí našeho života.
Nepatřím mezi znalce literatury a nikdy bych se asi nemohl pustit do debaty o tom, co je dobrá a co špatná kniha. Vše, co jsem nyní napsal, je pouze o vztahu ke knize a jejím místě. Asi jsem měl v životě štěstí, protože jsem potkal celou řadu lidí, kteří mě naučili mít ke knihám úctu. Jedním z nich je i moje maminka a já jen doufám, že jí tuto investici budu moci jednou splatit.

[V L T A V A + P N P R E S S + L A B E]



Zdroj: Listy Strakonicka
Datum: 11.10.2000
Název: Pohádku, kterou začal starosta, dokončí děti
Podtitulek: TÝDEN KNIHOVEN / Každý nově registrovaný čtenář nebude platit půlroční poplatek.
Autor: VÁCLAV JANOUŠ
Str.: 14
Oblast: Jižní Čechy
Identifikace: JS20001011000018

Text:
Volyně - V dětském oddělení městské knihovny je v tomto týdnu vyhlášena akce Píšeme si pohádky. Ředitelka knihovny proto požádala pět významných osobností, aby napsali pět vět na začátek pohádky.
Hlavním dějištěm těchto pohádek by mělo být Volyňsko. Pohádku, kterou začal například starosta Jan Pruner nebo básníci Zdeněk Janík a Josef Hrubý, může poté dalších deset dětí doplnit, ale každé pouze o pět vět.
"Měla by takto vzniknout unikátní sbírka textů doplněná i o obrázky dětí. Jak pohádky dopadnou, zda budou mít dobrý či špatný konec, zatím ale nevím," dodala ředitelka Městské knihovny ve Volyni Jitka Žáková.
Knihovna se v rámci zlepšování služeb čtenářům chystá zakoupit dva počítače, na které přispěli finančními prostředky vedle města Volyně i zastupitelé spřáteleného švýcarského města. Jeden by měl sloužit v dětském oddělení k automatizaci výpůjčního systému a druhý by měly využívat děti k vyhledávání z knižního fondu.
"Navíc v rámci Týdne knihoven každý nově registrovaný čtenář dostane čtenářskou amnestii, což znamená že nebude muset platit poplatek na půl roku, který pro dospělé činí třicet, pro studenty a důchodce patnáct a pro děti deset korun," uvedla Jitka Žáková.

[V L T A V A + P N P R E S S + L A B E]




Zdroj: Mladá fronta Dnes
Datum: 11.10.2000
Název: Počítačový katalog knih roste
Ročník: 11
Číslo: 237
Autor: jp, ČTK
Str.: 02 - Severní Čechy
Rubrika: Ze Severních Čech
Oblast: Tisk celostátní
Identifikace: MF20001011010007

Text:
Ústí nad Labem (jp, ČTK) - Zatím malý zájem o prohlídky svého zákulisí u příležitosti celostátního Týdne knihoven zaznamenala Státní vědecká knihovna v Ústi nad Labem.
"Exkurze pro veřejnost budou pokračovat až do pátku vždy v deset hodin dopoledne a v šestnáct hodin odpoledne," uvedl ředitel Státní vědecké knihovny v Ústí nad Labem Aleš Brožek.
Lidé výjimeční uvidí sklady knih, které jsou běžnému čtenáři nepřístupné. Pracovníci knihovny jim také ukáží veškeré možnosti elektronického vyhledáváni - například jak snadno lze najít všechny články o ústecké knihovně, které vyšly v denících v roce 2000.
Součástí Týdne knihoven bude i výuka práce s elektronickým katalogem pro důchodce. Nevýhoda je, že do něj nejsou zaneseny všechny knihy. "Naše
fondy čítají na šest set tisíc svazků a v počítači jich je zatím dvě stě devadesát tisíc. Počítáme s tím, že celý katalog tam titul po titulu zadáme do roku 2003 ," řekl Brožek.
V České republice existuje poměrně hustá síť veřejných knihoven. Podle zprávy Svazu knihovníků a informačních pracovníků zahrnovala před dvěma lety 6141 veřejných knihoven. To znamená, že si čtenáři mohou vypůjčit knihy téměř v každé obci.
Loni přitom podle svazu zaznamenaly veřejné knihovny zvýšený zájem uživatelů. Proti roku 1998 se o více než sedm a půl milionu zvýšil počet výpůjček a vzrostl i počet registrovaných uživatelů knihoven.
Podle Brožka bohužel ubývá dětských čtenářů.
"Zdá se mi, že děti dávají přednost počítačovým hrám a ty bohužel v knihovně nemáme," uvedl ředitel.




Zdroj: ZN Zemské noviny
Datum: 11.10.2000
Název: Lajdákům udělili amnestii
Ročník: 10
Číslo: 237
Autor: (koč)
Str.: 09
Rubrika: Čechy
Oblast: Tisk celostátní
Identifikace: Z120001011000126

Text:

DOBRÁ ZPRÁVA

Amnestii pro nepořádné čtenáře vyhlásila na tento týden Státní vědecká knihovna v Liberci. Připojila se tak k celostátní akci Týden knihoven. Všichni zapomnětlivci mohou vrátit knížky, aniž jim bude účtováno penále za upomínky. Podle vedoucí metodického oddělení Ladislavy Skopové překročí někteří čtenáři výpůjční dobu neúmyslně. Ti většinou pravidelné amnestie využijí.




Zdroj: Slovo
Datum: 11.10.2000
Název: Lajdákům udělili amnestii
Ročník: 92
Číslo: 237
Autor: (koč)
Str.: 09
Rubrika: Čechy
Oblast: Tisk celostátní
Identifikace: S120001011000122

Text:

DOBRÁ ZPRÁVA

Amnestii pro nepořádné čtenáře vyhlásila na tento týden Státní vědecká knihovna v Liberci. Připojila se tak k celostátní akci Týden knihoven. Všichni zapomnětlivci mohou vrátit knížky, aniž jim bude účtováno penále za upomínky. Podle vedoucí metodického oddělení Ladislavy Skopové překročí někteří čtenáři výpůjční dobu neúmyslně. Ti většinou pravidelné amnestie využijí.





Zdroj: Mladá fronta Dnes
Datum: 11.10.2000
Název: kultura dnes
Ročník: 11
Číslo: 237
Str.: 04 - Jižní Morava
Rubrika: Pro volný čas z Jižní Moravy
Oblast: Tisk celostátní
Identifikace: MF20001011070021

Text:
BÍTOV
VÝSTAVA
Obecní úřad: Vranovská plavba

BLANSKO
KINO
KINO BLANSKO, Hybešova 6: Můj nejmilejší bar (17.00), Pláž (19.30)
VÝSTAVY
Galerie města Blanska: Pavel Skalník - obrazy, Alice Dostálová - skleněné figurky,
Muzeum Blansko: Moravský kras, Dekorativní a užitková litina 19. a 20. století, Nejstarší hutě, Historické interiéry
OSTATNÍ
Klub Ulita, Hybešova 6: Pohlednice z Kosova - beseda s účastníkem mírových sborů Ladislavem Müllerem (18.00)

BOSKOVICE
KINA
KINOKAVÁRNA, Hradní 3: Tanec s vášní (20.00), PANORAMA, Kpt. Jaroše 15: Tanec s vášní (17.00)
VÝSTAVY
Muzeum Boskovicka, Hradní 1: Proměny výroby na Boskovicku, Pravěk Boskovické brázdy, Lovecké a palné zbraně,
Muzeum Boskovicka, nám. 9. května: Historická zemědělská technika,
Muzeum Boskovicka, Plačkova 4: Židovské město v Boskovicích

BRNO
KINA
ALFA, Poštovská 8/10: Cesta z města (16.00, 18.15, 20.30), ART, Cihlářská 19: Tajemství srdce (18.45), Konec srpna v hotelu Ozón (16.30, 21.00), Jadranpark kinokavárna: Magnolia (22.00), Kuřecí úlet (16.00, 18.00), Dokonalá bouře (20.00), KAPITOL, Divadelní 3: Já, mé druhé já a Irena (16.00, 20.30), Slepičí úlet (18.30), Kinokavárna Rio, nám. SNP 33: Ospalá díra (20.30), LUCERNA, Minská 19: Východ - Západ (17.45), Andělin popel (20.00), MORAVA, Palackého 29: Muž bez stínu (18.00, 20.30), SCALA, Moravské nám. 3: X-Men (15.30, 18.00, 20.30), STER CENTURY MULTIPLEX, Olympia centrum: Gladiátor (19.15, 22.15), Můj soused zabiják (14.45, 17.00, 19.10, 21.20), Já, mé druhé já a Irena (14.35, 17.15, 19.45, 22.20), Cesta z města (14.50, 17.10, 19.30, 21.50), Devátá brána (16.55, 22.30), Rabín, kněz a krásná blondýna (14.15, 19.50), X-Men (14.30, 16.45, 19.00, 21.15), Tenkrát na východě (14.25, 17.20), 60 sekund (15.00, 17.30, 20.00), Šestý smysl (13.10, 18.00), Tygrův příběh (13.55, 15.45), The Million Dolar Hotel (20.10), Agent v sukni (14.40, 16.50), Dokonalá bouře (14.55, 17.40, 20.20), Mission Impossible 2 (14.05, 16.40, 19.20, 21.55), Prokletí ostrova Saint-Pierre (15.35, 20.25), Patriot (20.15), Muž bez stínu (13.15, 15.40, 18.05, 20.30), Americké psycho (22.00), Myšák Stuart Little (13.05, 15.05), SVĚT, Holzova 7: Himálaj - Karavana (10.00), Musíme si pomáhat (20.00), SVRATKA, Veslařská 56: Vše o mé matce (19.30)

DIVADLA
Divadlo Bolka Polívky, Jakubské náměstí 5: V. Babinský, strašný lesů pán (10.00), Ernův sál Staré radnice, Radnická 10: Sněhurka - loutková pohádka (9.00, 10.30), Janáčkovo divadlo, Rooseveltova: O. Nedbal: Polská krev (19.00), Městské div adlo Brno, Lidická 16: M. Bulgakov: Mistr a Markétka (19.30), Studio Marta, Bayerova 5: T. Dorst: Maurka (19.30)

KONCERTY
Musilka, Musilova 2: Hradišťan s Jurou Pavlicou (20.00), Sál B. Bakaly, Žerotínovo nám.: Samson a jeho parta - křest CD Makovsky (19.00), Stará pekárna, Štefánikova 8: Jan Burian a jeho nové CD Unavený válečník (20.00), U Kouřícího králíka, Křídlovická 1: Gábi Kočí Music Company (20.00)

VÝSTAVY
Antikvariát AB, Kounicova 15: Václav Moritz Martínek - obrázky,
Biskupský dvůr, Muzejní 1: Století ve stejnokroji, Dějiny peněz na Moravě, Akvárium sladkovodních ryb, Moravské medailérství,
Design centrum, Jakubské nám. 5: Mladý obal 2000 (do 19.10),
Dietrichsteinský palác, Zelný trh 8: Zaniklý život na Moravě, Svět nerostů, Pravěk Moravy, Moravská vesnice ve středověku,
Dětské muzeum: Nech brouka žít, Eva Filemonová - obrazy a sochy aneb surrealismus prožitý, život prosněný (do 7.11.),
Digitální galerie, Minská 30: Jan Svoboda - obrazy, sochy,
Dům U Rudého vola, Kobližná 2: Anna Matoušková: Řada,
Galerie 10, Radnická 10: Brněnská přehrada - fotografie,
Galerie Aspekt, Údolní 13: Václav Krůček, Jiří Ladocha, Jiří Malík (do 15.10.),
Galerie Eskort, Orlí 5: Odpoledne - Lattnbergová, Orlita, Pittnerová,
Galerie Foyer, Zelný trh 9: Arsenij Koblikov - obrazy,
Galerie Hády, Horníkova 1: Společná výstava líšeňských výtvarníků,
Galerie Hřebíček, Česká 32: Ota Janeček - obrazy, plastiky,
Galerie K-PRO, IBC, Příkop 6: Stálá výstava děl českých a moravských umělců 19. a 1. poloviny 20. století,
Galerie Katakomby, Zelný trh 9: Jeff Beer - výtvarné objekty Beernisage,
Galerie Lužánky, Lidická 50: Jan Blažek - obrazy, Rostislav Župka - dřevěné objekty, nábytek,
Galerie Milana Zezuly, Lidická 16: Borek Bayer 75,
Galerie mladých, Radnická 4: Sylva Zimula Hanáková: Šperkopísky - šperky, amulety (vernisáž v 18 hodin, do 1.11.),
Galerie Parnas, Zelný trh 8: Stálá výstava výtvarných děl českých a moravských žijících autorů,
Galerie Střepy, Kounicova 23: Aleš Vetešník - sochy, obrazy, objekty (do 14.10.),
Jazzová kavárna Podobrazy, Moravské nám. 1: Mimozemšťané a jiné - práce žáků speciální školy v Třebíči,
Kavárna Dessert, Rooseveltova: Michal Bartoš: Ach, ta láska nebeská... - fotografie,
KIC, Radnická 10: Z domácností našich babiček (do 28.1.),
Knihovna Jiřího Mahena, Tuřany, Tuřanské nám. 1: Přírodní motivy v tvorbě Miloše Weidenhöfera,
Měnínská brána, Měnínská 7: Petr Skácel - kresby, obrazy,
MF DNES, Česká 19/21: 5 let přílohy Jižní Morava DNES - fotografie,
Místodržitelský palác, Moravské nám. 1a: Svítící překvapení, Etruskové,
Muzeum brněnského podzemí, Orlí 3: Expozice nálezů archeologických výzkumů, Archeologické objevy pod Velkým špalíčkem,
Pavilon Anthropos, Pisárecký park: Záhada pravěkých těžařů Krumlovského lesa, O původu a vývoji člověka a počátcích jeho kultury, Hledání podoby Homo erectus, Neznámé umění - skalní malby a rytiny,
Pražákův palác, Husova 18: Příběhy Jiřího Koláře, Dalibor Chatrný: Náhoda setkání, Dorota Sadovská: Svatí natvrdo (do 15.10.), České umění 20. století, Znovu a jinak,
Společenské centrum Bystrc, Odbojářská 2: Mezinárodní skautský tábor Vienna 2000,
Stará radnice, Radnická 10: Tváří v tvář našim předkům, Paměť zvuku, Panorama: Historická moskevská architektura - nové snímky,
Studio IN, Minská 65: Václav Švejcar: Poselství mystiky - obrazy, Vojtěška Vlčková - šperky ,
Špilberk: Miroslav Štolfa: Bilance devadesátých let (do 29.10.), Kasematy, Špilberk - žalář národů, Brno na Špilberku, O nové Brno,
Ústav soc. péče pro tělesně postiženou mládež Kociánka: Dětské výtvarné práce (vernisáž v 16 hodin),
zahradní centrum Brno-Jih, Kaštanova ul.: Výstava chryzantém (do 15.10.),
Zemanova kavárna, Jezuitská 6: Umění starověku - výstava archeologických reprodukcí

OSTATNÍ
Místodržitelský palác, Moravské nám. 1a: Prohlídka výstavy Etruskové (16.00)

BŘECLAV
KINO
KORUNA, U tržiště 1: Devátá brána (17.15, 20.00)
VÝSTAVY
Městské muzeum a galerie, U Tržiště 10: Široký dvůr 1995-2000 - výstava soch ze sympozia,
Synagoga: Duch Jeruzaléma - fotografie, Historie židovské obce Břeclav v 19. století

BUČOVICE
VÝSTAVA
Muzeum Bučovice: Odlitek - průvodce životem (do 29.10.)

HODONÍN
VÝSTAVY
Galerie Kaplička, Tyršova: Jan Kristofori: Doteky (do 27.10.),
Galerie výtvarného umění, Úprkova 2: Roman Havelka - výběr z díla (do 12.11.),
Galerie Zdravého města: Sdružení výtvarných umělců moravských - malba, sochařství, grafika (do 3.11),
Masarykovo muzeum: Tomáš Garrigue Masaryk, Historie a každodenní život Moravských Charvátů (do 31.10.),
Okresní knihovna, Národní tř. 36: IX. trienale ex libris 1996-1999 (do 31.10.)

IVANČICE
VÝSTAVA
Kulturní a informační centrum, Palackého 12: Vladimír Menšík (stálá výstava)

JEVIŠOVICE
VÝSTAVY
Starý zámek: Umění skalních maleb, Lidový nábytek, Historické klávesové nástroje

KYJOV
KINO
PANORAMA: Titan A.E. (15.30, 17.30, 20.00)
VÝSTAVY
Galerie ve škole při ZŠ J. A. Komenského, Újezd 990: Vítáme nové tisíciletí - výstava dětských prací,
Vlastivědné muzeum: II. světová válka na Kyjovsku

LOMNICE
VÝSTAVA
Synagoga: Pavel Smékal, Aleš Smékal - fotografie (do 29.10.)

MIKULOV
VÝSTAVY
Štukový sál, Náměstí 6: Vlasta Švejdová - ilustarce a obrázky, dřevěné skládačky ručně malované (do 29.10.),
Zámek: Tradiční vinařství na Moravě, O perníku (do 31.10.), Stálé expozice MVS "dílna" - Sklizeň 1994-2000

MORAVSKÝ KRUMLOV
KINO
KINO MORAVSKÝ KRUMLOV, Palackého ul.: Město andělů (19.30)
VÝSTAVY
Galerie Knížecí dům: Jarmila Nedbalová - malba, kresba, Jan Pavlásek - fotografie,
Zámek: Slovanská epopej Alfonse Muchy, Pamětní síň Theoprasta Paracelsa, Olympijské hry od Athén až po Sydney 1896 - 2000, filatelie

PODIVÍN
VÝSTAVA
Galerie V: Kristian Kodet - obrazy

PŘEDKLÁŠTEŘÍ
VÝSTAVY
Podhorácké muzeum: Mineralogická sbírka, Klášter Porta coeli, Měšťanský obytný interiér z přelomu 19. a 20. století

ŠLAPANICE
VÝSTAVY
Muzeum Šlapanice, Masarykovo náměstí 18: Pohledy do národopisných sbírek (stálá výstava), České rodinné divadlo (do 3.12.), Archeolog Josef Poulík (do 3.12.)

SLAVKOV U BRNA
VÝSTAVA
Galerie OK, Zámek: Jiří Škodák - obrazy (do 14.10.)

STRÁŽNICE
KINO
KINO SVĚT: Dokonalá bouře (19.30)
VÝSTAVY
Galerie Ikaros, Předměstí 388: René Hábl, Radim Hanke, Kamil Mikel, Ivo Sedláček - obrazy, kresby, plastiky (do 22.10.),
KD Strážničan: Milan Raška: Ikony (do 11.10.),
Muzeum vesnice jihovýchodní Moravy: Vesnice na jihu Moravy, sídla, lidé (stálá výstava)

ŠVÁBENICE
VÝSTAVA
Obecní muzeum: Švábenická minulost ve fotografiích (do 19.11.)

TIŠNOV
VÝSTAVA
Galerie Jamborův dům, Mlýnská 152: Jiří Havel - obrazy (do 12.10.)

VESELÍ NAD MORAVOU
KINO
MORAVA, nám. Míru 666: Vítězové a poražení (19.30)
VÝSTAVA
Městské muzeum: Od Doubravy k Javořině (stálá výstava)

VYŠKOV
KINO
SOKOLSKÝ DŮM: Americká krása (20.00), Titan A.E. (17.30)
VÝSTAVY
Knihovna Karla Dvořáčka, Nádražní 1: Týden knihoven: Z činnosti knihovny ve Vyškově, Knižní ilustrace v dětské literatuře, Výchova v rodině, Hobby pro každý den (do 15.10.),
Muzejní pavilon Vyškov - Dědice: Ondřej Sekora 1899 - 1999,
Muzeum Vyškovska: Otisky zvonů

ZNOJMO
KINO
SVĚT, Havlíčkova 7: Muž bez stínu (18.00, 20.30), Mission Impossible 2 (17.30, 20.00)
VÝSTAVY
Dům umění, nám. T. G. Masaryka 11: Medailérská tvorba J. T. Fischera, Staré umění Znojemska,
Jihomoravské muzeum ve Znojmě, Přemyslovců 6: Eva Fabešová - fotografie, malba na hedvábí (do 20.10.), Černé řemeslo, Mineralogické sbírky, Orientální zbraně, Archeologické sbírky




Zdroj: Právo
Datum: 11.10.2000
Název: KRÁTCE
Ročník: 10
Číslo: 237
Autor: (peš)
Str.: 13
Rubrika: Jižní Čechy
Oblast: Tisk celostátní
Identifikace: PR20001011020060

Text:
PÍSEK - Na dobu pěti let má vystačit nová kazeta na skládce Vydlaby v Písku, která je před dokončením. Skládku komunálního odpadu provozuje akciová společnost Odpady, jejímiž akcionáři jsou města Strakonice a Písek a společnost ROS. STRAKONICE - Vzácný totem od amerických Indiánů mají skauti ze Strakonic, kteří v letošním roce slaví osmdesáté výročí svého založení. Totem se do Evropy dostal za druhé světové války, kdy jej Indiáni sloužící v americké armádě používali při pohřbívání svých padlých. ČESKÝ KRUMLOV - Na vojenské výcvikové základně příslušníků mírových sil v Českém Krumlově a v nedalekém vojenském prostoru Boletice pokračuje výcvik české jednotky, která v závěru měsíce vystřídá příslušníky české mise v řadách SFOR v Bosně a Hercegovině. LOMNICE NAD LUŽNICÍ - Knihovníci z profesionálních knihoven okresu Jindřichův Hradec se společně se starosty obcí a měst, v nichž knihovny sídlí, sešli v úterý v Lomnici nad Lužnicí. Společně hledali způsoby, jak knihovnám organizačně, technicky a finančně usnadnit existenci.
(peš)




Zdroj: Hradecké noviny
Datum: 11.10.2000
Název: KRÁTCE
Str.: 06
Oblast: Východní Čechy
Identifikace: VH20001011000007

Text:
Padesát tisíc
macešek vysázejí během příštích dnů pracovníci královéhradecké organizace Údržba a péče o městskou zeleň. Vděčné dvouletky vystřídají odkvetlé letničky na záhonech v centru města, v parcích a na Moravském Předměstí.

Týden knihoven
přináší pro hradecké čtenáře řadu zajímavých akcí, například bezplatné využití internetu či prominutí sankčních poplatků. Dnes se uskuteční Den otevřených dveří s možností prohlídky zázemí knihovny a depozitních skladů v areálu Pouchov v Hradci Králové.
[V L T A V A + P N P R E S S + L A B E]


Zdroj: Táborské listy
Datum: 11.10.2000
Název: KRÁTCE
Str.: 13
Oblast: Jižní Čechy
Identifikace: JT20001011000001

Text:
ZDRAVOTNICKÁ záchranná služba Tábor zasahovala v pondělí u dopravní nehody ve Veselí nad Lužnicí. Při střetu osobního a nákladního auta došlo ke zranění dvou osob. Řidič (1974) osobního auta utrpěl pohmožděniny končetin a zlomeninu nosu, spolujezdkyně (1947) byla zraněna vážněji, kromě otřesu mozku si zlomila ruku a nohu. Po ošetření a fixaci končetin byli oba zranění převezeni do nemocnice.

VEŘEJNÁ správa a její uspořádání po ukončení činnosti okresních úřadů bude obsahem mimořádného setkání starostů Táborska 24. října. Akce se zúčastní náměstkyně ministra vnitra Yvonne Strecková.

TÝDEN knihoven začal včera a potrvá do soboty. Všechny základní služby jsou v poskytovány zdarma, navíc je vyhlášena amnestie na registrované upomínky.

VÝLUKA na železniční trati Veselí n/L - Jindřichův Hradec mezi stanicemi Kardašova Řečice - Jindřichův Hradec potrvá až do čtvrtečních 17 hodin.

BESEDU s dcerou posledního staršího židovské náboženské obce v Táboře s názvem Židé v Táboře pořádá výbor České křesťanské akademie zítra v 18 hodin v Masarykově domě v Táboře.

[V L T A V A + P N P R E S S + L A B E]



Zdroj: Hradecké noviny
Datum: 11.10.2000
Název: KRÁTCE
Str.: 05
Oblast: Východní Čechy
Identifikace: HK20001011000040

Text:
Týden knihoven věnují náchodští knihovníci letos převážně dětem. V Městské knihovně v Náchodě prožijí v tomto týdnu malí čtenáři pohádkové odpoledne, budou tu hledat knihovnické strašidlo a namalují si knihovnu, jakou by chtěli navštěvovat.
Zhruba dva milióny korun z fondu rezerv a rozvoje rozdělí mezi šest obcí postižených březnovými povodněmi Okresní úřad Semily. Rozdělení peněz schválilo okresní shromáždění, nyní se čeká jen na podpis ministra financí, který musí uvolnění prostředků povolit.
[V L T A V A + P N P R E S S + L A B E]



Zdroj: Plzeňský deník
Datum: 11.10.2000
Název: KOMENTÁŘ
Podtitulek: Knihovny jako příklad
Autor: JIŘÍ TOMÁŠ BLAŽEK
Str.: 03
Oblast: Západní Čechy
Identifikace: PD20001011000025

Text:
Jako dobrý příklad téměř bezchybného pochopení své veřejné funkce by všem ostatním službám a osvětovým programům (včetně zastydlého školství) měly být pochváleny knihovny. Jejich veliká většina prošla v posledních deseti letech skutečně obrovským vývojem, a když v té souvislosti připomeneme jejich neustálý boj o každou státní či městskou korunu, je to výkon heroický a výsledek neuvěřitelný. Knihovny a knihovníci mají navíc jeden málo zmiňovaný handicap jsou tam uvnitř vzdělaní a slušní lidé. Hlavně ovšem slušnost je to, která knihovnám nedovolí chovat se jako spousta jiných agresivních skupin při získávání státních dotací. A hlavně na tuto slušnost, přiznej si to český státe, spoléháš vždycky, když je třeba někde krátit a není zrovna třeba, aby se křičelo.
V knihovnách pochopili, že jsou servisním zařízením pro českou vzdělanost, která se bude rozvíjet tak rychle, jak hodně otevřou dveře lidem, veřejnosti. V knihovnách si v průběhu minulých deseti let neuvěřitelně rychle, ale hlavně spontánně uvědomili, že nejsou bezduchou půjčovnou titulů, že třeba brusle a lyže mají jinou kulturu zápůjčky. Také v knihovnách se museli často naučit hodně z těch knih, které byly skoro padesát let zakázány.
Během Týdne knihoven se dočteme a uslyšíme řadu informací o tom, jak a kde spustili pro veřejnost internet, jak a kde už fungují taková oddělení, jako jsou ta pro nevidomé, jak a kde sílí žádost a chuť veřejnosti číst a vědět, protože televize nabízí vcelku poklesle využitý čas. A tak i ty, státe, spoléhající se na slušnost knihoven, mohl bys ukázat větší kus velkorysosti. Například v těch dotacích...
Autor je spolupracovníkem redakce a ČRo Plzeň
[V L T A V A + P N P R E S S + L A B E]




Zdroj: Příbramský deník
Datum: 11.10.2000
Název: Knihy nejvíce čtou důchodci a studenti
Podtitulek: KULTURA / Každá třída z obou dobříšských škol nejméně jednou za rok přijde do knihovny.
Ročník: 09
Číslo: 237
Autor: jk
Str.: 04
Rubrika: Příbramsko
Oblast: Střední Čechy
Identifikace: ZM20001011000007

Text:
DOBŘÍŠ - Téměř pětina obyvatel Dobříše si chodí pravidelně půjčovat knihy v městské knihovně.
"V současné době máme v dospělém oddělení 827 čtenářů a v dětském 636," řekla nám ředitelka dobříšské knihovny Hana Venderová.
"Počty se každý rok zvyšují."
V rámci Týdne knihoven mají dobříšští čtenáři amnestii na poplatky za upomínky. Navíc ti, kdo se nyní přihlásí, nebudou letos platit výpůjční poplatky. Důkazem, že dobříšská knihovna se snaží pro své klienty dělat zajímavé akce nejen v jednom týdnu v roce, je beseda se spisovatelem PhDr. Vladimírem Vulpachem, která se koná příští čtvrtek. Hovořit se bude o knihách s rytířskou tematikou. Zajímalo nás, kdo patří k nejčastějším hostům v knihovně.
"Nejvíce k nám přicházejí studenti a důchodci," odpověděla nám ředitelka Venderová.
"Dříve narození občané často raději čtou, než se dívají na televizi. Zavedli jsme také službu, že lidem přinášíme knihy rovnou do bytu. V současné době toho využívají dvě naše čtenářky."
Městská knihovna Dobříš se také programově snaží probudit zájem o knihy v dětech. Na nejmladší klienty se soustředí hlavní kulturně výchovná činnost instituce. Ve výchově k aktivnímu čtení knihovnice spolupracují s učitelským sborem z obou dobříšských základních škol. Velmi aktivně v tomto směru pracuje zejména vedoucí dětského oddělení knihovny Marie Švehlová, která nám řekla:
"Přejeme si, aby děti nebyly otroky televize a počítačů. Chceme, aby uměly číst a rozuměly knihám." Všechny třídy prvního stupně z Dobříše nejméně jednou ročně městskou knihovnu navštíví.
"Konečně uživatelé přicházejí za knihou," říká s uspokojením H. Venderová.
jk

Fotografie:
Nejen v rámci Týdne knihoven, který nyní probíhá v celé České republice, přicházejí celé třídy z obou dobříšských škol do městské knihovny. Jak se nám svěřili žáci 4.C 2. ZŠ Dobříš, které jsme tu zastihli včera dopoledne, knihy si chodí vypůjčovat nejen s celou třídou, ale i samostatně, ve volném čase.
Foto PB: J. KUBÍK




Zdroj: Mladá fronta Dnes
Datum: 11.10.2000
Název: Knihovny nabízejí víc než obvykle
Ročník: 11
Číslo: 237
Autor: IVANA LESKOVÁ
Str.: 01 - Severní Morava a Slezsko
Rubrika: Severní Morava a Slezsko
Oblast: Tisk celostátní
Identifikace: MF20001011050006

Text:
Frýdek-Místek - Každá z knihoven v regionu se staví různě k akci Týden knihoven, která zrovna běží. Například lidé, kteří navštíví Městskou knihovnu ve Frýdku-Místku, mají výjimečnou šanci využít nabízené služby bezplatně. "Celý týden je u nás vše zadarmo," potvrdila ředitelka knihovny Ladislav Hrušková. "Noví čtenáři nemusí platit za přihlášku, odpuštěny jsou poplatky za pozdní vrácení vypůjčených knih, zdarma je také možné pracovat s internetem, jehož použití jindy stojí třicet korun na hodinu." Přestože veřejné knihovny zaznamenávají v posledních době návrat čtenářů, smyslem akce je upozornit na činnost těchto městských a obecních zařízení co nejširší veřejnost a přilákat nové čtenáře či sponzory. Většina z knihoven, které se k akci připojily, připravila pro návštěvníky různé soutěže či kulturní program. "Ve čtvrtek budeme mít soutěž pro děti o nejkrásnější malovanou vařechu. Pro dospělé jsme připravili vědomostní soutěž," uvedla Hrušková. Knihovna ve Frýdku-Místku dnes otevírá hudební oddělení a pořádá besedu se spisovatelem Dušanem Zbavitelem na téma: umění a duchovní život Indie. Knihovna města Ostravy organizuje literární soutěž pro děti, na dnešek naplánovala v hudebním oddělení kytarový koncert Vladislava Petráška a Jiřího Geršla, zájemcům umožňuje seznámení s CD romy. "V pasáži knihovny u Sýkorova mostu prodáváme vyřazené knihy za korunu," uvedla pracovnice knihovny Miroslava Mikušková. Také Regionální knihovna v Karviné nabízí tento týden bezplatnou registraci nových klientů, amnestii pro čtenáře, kteří by měli platit pokutu za upomínku, bezplatný přístup na internet pro členy klubů a další služby. "Pořádáme i kulturní akce, soutěže či výstavu knih pro děti s poruchami učení," řekla pracovnice knihovny Věra Ryndaková. Menší knihovna v Bruntále připravila jen soutěž v malování na chodníku. "U příležitosti Týdne knihoven jsme však v pondělí zlevnili internet z osmdesáti na šedesát korun za hodinu," uvedla ředitelka Hana Polcarová. Knihovny v Opavě a Novém Jičíně nabízejí jen obvyklé služby, neboť se k akci nepřihlásily. "Nezdá se nám vhodné vyvíjet zvláštní aktivity v jednom týdnu. Pracujeme kvalitně po celý rok," shodují se ředitelé zařízení Petr Orság a Zuzana Bornová. "Někde se probouzejí po prázdninovém klidu, ale naše knihovna je součástí kulturního střediska a tradičně se podílí na pořádání Kulturního léta i dalších akcí," podotkl Orság. "My jsme krátce po rekonstrukci. Staré knihy jsme vyprodali už před stěhováním a ve čtvrtek se chystáme otevřít nové prostory pro studovnu a Internet," doplnila Bornová.
IVANA LESKOVÁ




Zdroj: Právo
Datum: 11.10.2000
Název: Knihovny mají týden
Ročník: 10
Číslo: 237
Autor: (her)
Str.: 13
Rubrika: Západní Čechy
Oblast: Tisk celostátní
Identifikace: PR20001011020087

Text:
PLZEŇ - Týden knihoven, což je akce vyhlašovaná Sekcí veřejných knihoven Svazu knihovníků a informačních pracovníků, byl odstartován. Až do pátku bude připomínat poslání knihoven, nabízet široké veřejnosti jejich služby a zároveň prezentovat jejich kulturní, vzdělávací i informační činnost. Současně upozorní i na problémy při vytváření nezbytných podmínek pro činnost knihoven. V Plzni tak budou v jednotlivých pobočkách probíhat tradiční knižní bazary, soutěže a ankety. Ústřední knihovna pro děti a mládež kromě toho připravila i Hádanku na týden s odměnou. Kdo na ni do pátku u knihovního pultu správně odpoví, čeká ho odměna. Hádanka zní: Mladý člověk, říkejme mu Matěj, byl nespokojen se svým životem. Vypravil se tedy do světa hledat štěstí. Právě došel na rozcestí, kde se cesta rozdvojuje. Matěj dobře ví, že jen jedna cesta vede za štěstím. Po té by rád šel. Neví ale, která z nich to je. U každé z cest stojí jeden poustevník. Matějovi je známo, že jeden z nich mluví vždy pravdu, druhý vždy lže. Neví ale, který z nich je který. Jeho úkolem je vymyslet jednu jedinou otázku na kteréhokoliv z nich tak, aby se dozvěděl, která z cest je ta pravá. To je také úkol pro každého, kdo chce hádanku vyřešit.
(her)




Zdroj: Klatovský deník
Datum: 11.10.2000
Název: Knihovny jsou v malých obcích mnohdy jedinou kulturou
Podtitulek: SITUACE/ Převládají starší čtenáři, hned po nich jsou ti nejmladší
Autor: RENATA KUČEROVÁ
Str.: 14
Oblast: Západní Čechy
Identifikace: ZL20001011000019

Text:
KLATOVSKO - Devětadvacet místních knihoven v obcích spravuje Městská knihovna v Klatovech. Četnost knižního fondu těchto biblioték je velice odlišná. Záleží totiž nejen na velikosti vesnice či osady, ale také na přístupu jednotlivých knihovníků. "Malé obce mají kolem dvou set knih, ty větší až dva tisíce," potvrdila včera deníku Marie Halířová (na snímku) z klatovské knihovny.
Ani po roce 1989 neklesl zájem o obecní knihovny. Svůj podíl na tom mají kromě jiného i ceny knih, které se zvýšily
minimálně desetkrát. Na rozdíl od městských knihoven se v místních neplatí žádný roční příspěvek. "Záleží také na obecních úřadech i knihovnících. Je jasné, že pokud je bibliotéka těžko přístupná, starší lidé tam nepřijdou," dodala M. Halířová.
Na vesnicích převládají starší čtenáři, hned po nich jsou ti nejmladší. Největší zájem je o oddychovou literaturu a romány. "Se začátkem školy se ale mění i seznam knih, které si u nás pracovníci objednávají. Teď tu mám připravenou povinnou školní četbu do Tajanova," upřesňuje.
Mezi nejmenší obecní knihovny patří biřkovská, kde je devět stálých čtenářů, kteří si zde za loňský rok půjčili 327 knih. Naopak bibliotéka v Bolešinech má 107 čtenářů a vloni tady bylo 4304 výpůjček.

[V L T A V A + P N P R E S S + L A B E]




Zdroj: Haló noviny
Datum: 11.10.2000
Název: Knihovnám hrozí omezení provozu
Ročník: 10
Číslo: 237
Autor: ČTK, the
Str.: 10
Rubrika: KULTURA
Oblast: Tisk celostátní
Identifikace: HA20001011000075

Text:
PRAHA (ČTK, the) - Knihovnám malých obcí hrozí v příštím roce omezení provozu kvůli změnám v rozpočtových pravidlech regionů. "Od roku 2002 by mělo být financování knihovnických služeb ošetřeno z krajských rozpočtů, do té doby se však rozpadne řada vztahů mezi jednotlivými knihovnami," řekl člen předsednictva Svazu knihovníků a informačních pracovníků ČR Ladislav Zoubek. Příští rok nebude mít řada knihoven menších obcí podle Zoubka peníze na nákup nových knih a výměnné služby. V současnosti mají totiž obecní úřady smlouvy s knihovnami v centrech regionů, které jim pomáhají s nákupy a organizací služeb. "Nedá se očekávat, že okresní města budou financovat něco, co přesahuje jejich území," konstatoval Zoubek. Dosavadní systém přitom podle něj zajišťoval i menším obcím relativně kvalitní služby, například nákupy pořizovali knihovníci větších knihoven i pro menší, takže mohli kvůli většímu množství objednávek požadovat slevy. Na mezeru ve financování upozornili knihovníci ministry kultury, financí a vnitra, zatím se však podle Zoubka nedočkali relevantní odpovědi. Proluka ve financování je podle nich podivná také tím, že přichází po přijetí státní informační politiky, která má knihovnám jako veřejným informačním místům zajistit podporu státu. Na problematiku knihoven má upozornit právě probíhající celostátní Týden knihoven, v jehož rámci chystají knihovníci různé akce. Jak oslaví svůj týden knihovníci v jednotlivých obcích, to záleží podle Zoubka na finanční situaci. "Někde budou otevírat nové prostory, někde představovat nové služby. Ty menší se budou muset spokojit s méně náročnými akcemi," řekl. Podotkl přitom, že 150 knihoven v menších městech získá do konce roku díky programu státní informační politiky připojení na Internet. Počet veřejných knihoven napojených na světovou informační síť tak dosáhne 500.




Zdroj: Českobudějovické listy
Datum: 11.10.2000
Název: Knihovna se rozhodla nyní odpustit všem hříšníkům
Podtitulek: TÝDEN PLNÝ VÝHOD / Zajímavostí je výstava, představující členské země Evropské unie.
Autor: LUCIA KOVÁČOVÁ
Str.: 07
Oblast: Jižní Čechy
Identifikace: CB20001011000033

Text:
Písek - "Po celý týden budou mít čtenáři možnost nejen využít výhod, které plynou z každoroční akce s názvem Týden knihoven, ale zároveň i navštívit zajímavé přichystané akce. Právě dnes si mohou přijít čtenáři nechat vymazat některé resty za prodlení výpůjční lhůty, dále budeme dnes půjčovat CD nosiče za poloviční cenu a bezplatně zapisovat nové čtenáře," uvedla k tradiční akci plné výhod pro čtenáře ředitelka Okresní knihovny v Písku Valerie Horálková.
Po celý týden mají návštěvníci možnost rozšířit svou domácí knihovnu o některé tituly na burze knih a v chodbě knihovny zhlédnout výstavu, představující země Evropské unie. "Zítra se uskuteční také setkání knihovníků celého okresu, v jehož doprovodném programu nechybí
oblíbená ukázka vazby květin Marie Štefanové," dodala Valerie Horálková.

[V L T A V A + P N P R E S S + L A B E]



Zdroj: Moravský den
Datum: 11.10.2000
Název: Knihovna dluhy nebude promíjet
Autor: ana
Str.: 04
Rubrika: Regiony
Oblast: Jižní Morava
Identifikace: WM20001011000023

Text:
HULÍN (ana) - Špatné zkušenosti s promíjením dluhů zapomnětlivým čtenářům, kteří včas nevrátí půjčené knihy, mají v Hulíně na Kroměřížsku. O prominutí penále proto neuvažují podle vedoucí Hany Gerychové ani v rámci probíhajícího programu Týden knihoven. "Lidé, kteří si knihy chtějí nechat, si je stejně nechají. Z vlastních zkušeností vím, že je mnohem snazší vymáhat knihy na dětech přes školy, než je získat zpět od dospělých. Každý rok se nám po prominutí penále vrátí pouze jedna nebo dvě knížky, což je velmi málo," uvedla Gerychová. Dodala, že v rámci Týdne knihoven jejich zařízení raději připravilo exkurze pro děti z mateřských škol.



Zdroj: Olomoucký den
Datum: 11.10.2000
Název: kdy , kde, co
Autor: šiš
Str.: 04
Rubrika: Regiony
Oblast: Severní Morava
Identifikace: WO20001011000014

Text:
Týden knihoven
OLOMOUC (šiš) - Svaz knihovníků a informačních pracovníků vyhlásil i v letošním roce celostátní propagační akci Týden knihoven. Okresní knihovna v Olomouci se k této akci připojuje vlastními aktivitami právě v těchto dnech. Při Dnech otevřených dveří 9. - 14. října bude provedena registrace nových čtenářů do konce roku 2000 bez poplatku. Ve všech knihovnách proběhne i čtenářská amnestie s možností vrácení dlouhodobě půjčených knih bez finančních sankcí.
Nuceně nasazení
OLOMOUC (šiš) - Počínaje dnem 16. října 2000 se zastavuje u Okresní organizace Svazu nuceně nasazených přijímání "Ověřovacích listů" a přiložených dokladů o nuceném nasazení. Ostatní činnost olomouckého sekretariátu organizace se neomezuje.
O prevenci a léčbě
PŘEROV (pu) - Prevencí a léčbou onkologických onemocnění se bude zabývat přednáška primáře onkologické ambulance přerovské nemocnice s poliklinikou Lubomíra Skopala, která se uskuteční ve čtvrtek 12. října v restauraci na zimním stadionu. Začátek je v 18 hodin.



Zdroj: Hanácký a středomoravský den
Datum: 11.10.2000
Název: kdy , kde, co
Autor: šiš
Str.: 04
Rubrika: Regiony
Oblast: Severní Morava
Identifikace: WH20001011000014

Text:
Týden knihoven
OLOMOUC (šiš) - Svaz knihovníků a informačních pracovníků vyhlásil i v letošním roce celostátní propagační akci Týden knihoven. Okresní knihovna v Olomouci se k této akci připojuje vlastními aktivitami právě v těchto dnech. Při Dnech otevřených dveří 9. - 14. října bude provedena registrace nových čtenářů do konce roku 2000 bez poplatku. Ve všech knihovnách proběhne i čtenářská amnestie s možností vrácení dlouhodobě půjčených knih bez finančních sankcí.
Nuceně nasazení
OLOMOUC (šiš) - Počínaje dnem 16. října 2000 se zastavuje u Okresní organizace Svazu nuceně nasazených přijímání "Ověřovacích listů" a přiložených dokladů o nuceném nasazení. Ostatní činnost olomouckého sekretariátu organizace se neomezuje.
O prevenci a léčbě
PŘEROV (pu) - Prevencí a léčbou onkologických onemocnění se bude zabývat přednáška primáře onkologické ambulance přerovské nemocnice s poliklinikou Lubomíra Skopala, která se uskuteční ve čtvrtek 12. října v restauraci na zimním stadionu. Začátek je v 18 hodin.



Zdroj: Českobudějovické listy
Datum: 11.10.2000
Název: JIHOČESKÝ TELEGRAF
Autor: zprav
Str.: 07
Oblast: Jižní Čechy
Identifikace: CB20001011000029

Text:
SDRUŽENÍ Jihočeské matky pořádá tento pátek od 16.30 h na českobudějovickém sídlišti Šumava v prostoru náměstí u bývalého Gottwaldova pomníku demonstraci proti Jaderné elektrárně Temelín. "I když je elektrárna již aktivována, práce protijaderných hnutí nekončí," uvádějí Jihočeské matky. Součástí akce bude happening - odhalení busty ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra.
PŘÍSLUŠNÍCI Hasičského záchranného sboru v Písku a Milevsku od začátku letošního roku vyjížděli k 373 událostem, z toho bylo jedenadevadesát požárů.
PO SEDMATŘICETI letech působení v jižních Čechách vydal nedávno sbor Jihočeských učitelek pod vedením sbormistra Theodora Pártla kompaktní disk. Podle jeho slov je CD zaměřeno na duchovní hudbu. Nahrávka je běžně k mání ve čtyřech městech regionu. Jsou to České Budějovice, Prachatice, Český Krumlov a Písek.
MARIÁŠ se bude hrát tuto sobotu od 13 h v Bukové u Olešnice.
PRACOVNÍ SEMINÁŘ zřizovatelů a knihovníků 14 profesionálních knihoven z celého Jindřichohradecka se včera konal v Lomnici nad Lužnicí v rámci Týdne knihoven 2000. Náplní semináře byly otázky týkající se významu knihoven pro rozvoj obcí a měst.
zprav )
[V L T A V A + P N P R E S S + L A B E]



Zdroj: Deník Litoměřicka
Datum: 11.10.2000
Název: Informace získají s předstihem
Autor: nat
Str.: 08
Oblast: Severní Čechy
Identifikace: SL20001011000028

Text:
LITOMĚŘICE - Novou službu prezentuje Okresní knihovna Karla Hynka Máchy v Litoměřicích v rámci propadační akce s názvem Týden knihoven.
Jedná se o mediální databanku TAM TAM, jejímž provozovatelem je společnost Anopress. Databanka zahrnuje plné texty článků a zpráv z českých a slovenských celostátních i regionálních periodik a doslovných přepisů hlavních zpravodajských a publicistických relací rozhlasu a televize. V současné chvíli databanka obsahuje více než 160 zdrojů a je neustále rozšiřována o další tituly. Všechny monitorované zdroje jsou k dispozici v půl osmé ráno, tedy v době, než si je většina uživatelů přečte v tištěné podobě.
nat
[V L T A V A + P N P R E S S + L A B E]



Zdroj: Noviny Chrudimska
Datum: 11.10.2000
Název: Hříšníci, kteří nevracejí knihy, dostali tento týden amnestii
Podtitulek: VOLNÝ ČAS / Chrudimská půjčovna nabízí seniorům bezplatnou práci s internetem spojenou dokonce s krátkým výkladem o moderní informační technologii.
Autor: ROMANA NETOLICKÁ, MIROSLAV KRČIL
Str.: 07
Oblast: Východní Čechy
Identifikace: VC20001011000023

Text:
Chrudim - Veřejné knihovny tento týden upozorňují na svou činnost v rámci celorepublikové akce vyhlášené Svazem knihovníků a informačních pracovníků.
Takzvaný "Týden knihoven" například včera zahájili v Městské knihovně v Chrudimi. "Od úterý až do pátku vždy od 12 do 13 hodin seznamujeme seniory s internetem. Po krátkém výkladu o moderní informační technologii následuje volný přístup na internet. Podle zájmu tuto akci prodloužíme až do konce měsíce," říká ředitelka chrudimské knihovny Hana Mazurová. V dětském oddělení jsou nyní podle jejích slov k dispozici nové tituly multimediálních informací a nově přihlášení čtenáři nebudou platit registrační poplatek na příští rok.
Prodej vyřazených titulů

Hudební oddělení knihovny zpřístupní nabídku novinek za poslední tři měsíce s možností tisku a svou webovou stránku obohatí o plné texty materiálů z projektu Chrudimsko. Od úterka do pátku vždy od 13 do 17 hodin pořádá prodej vyřazených knih a chystá ještě další akce pro veřejnost.
Hrátky s počítačem zdarma
Knihovna v Hlinsku má právě "horkou" novinku, internet. K tomu jí dopomohl grant ministerstva kultury ve výši 180 tisíc korun. Celkové náklady dosáhly zhruba 280 tisíc a rozdíl uhradila místní radnice. Tento týden budou mít čtenáři možnost základního seznámení se s internetem zdarma. Jedním z palčivých problémů knihovny jsou teď lidé, kteří nevracejí půjčené knížky. "Je jich asi stovka. Chtěli bychom jim dát šanci a pokud se tento týden dostaví, nenaúčtujeme jim poplatky z prodlení," řekla vedoucí hlinecké knihovny Marie Přiklopilová.
Přijďte, vše odpuštěno

Skutečská městská knihovna tento týden vyhlásila u příležitosti celorepublikové akce "amnestii hříšníků".
"Noví čtenáři, kteří k nám do pátku přijdou, nebudou hradit do konce roku poplatek," zdůraznila Dáša Kusá ze skutečské knihovny. Celorepublikovou akci podle našeho zjištění některé půjčovny knih "nedrží". Běžný provoz je například v Chrasti a Heřmanově Městci.

[V L T A V A + P N P R E S S + L A B E]



Zdroj: Českobudějovické listy
Datum: 11.10.2000
Název: DOBRÁ ZPRÁVA
Str.: 07
Oblast: Jižní Čechy
Identifikace: CB20001011000027

Text:
ŠANCI, že vyváznou bez pokuty, mají ti, kteří nevrátili výpůjčky z veřejných knihoven. V pondělí totiž začal Týden knihoven, kdy většina z nich odpouští zapomnětlivcům i sankční poplatky za knihy, které včas nevrátili.

[V L T A V A + P N P R E S S + L A B E]



Zdroj: Liberecký den
Datum: 11.10.2000
Název: Do regálů se vrací nedobytné knihy
Autor: ier
Str.: 06
Oblast: Severní Čechy
Identifikace: SI20001011000003

Text:
LIBEREC - Tradiční celostátní akce Týden knihoven s sebou přináší příjemnou amnestii pro všechny čtenáře - lajdáky.

"Lidé jsou samozřejmě velmi rádi, že mohou ušetřit za upomínku. Během prvních dvou dnů se nám vrátila téměř stovka nedobytných knih,"
informovala pracovnice půjčovny odborné literatury Státní vědecké knihovny v Liberci Anna Fišerová.
Většina hříšníků přichází s cudně sklopeným zrakem, ale odchází opět obtěžkaná další výpůjčkou.
V rámci Týdne knihoven se také mohou hlásit v oddělení pro děti a mládež noví čtenáři zdarma.
Letošní program je v Liberci o hodně chudší než bývá zvykem, knihovna se soustředí především na blížící se otevření nové budovy.
ier
[V L T A V A + P N P R E S S + L A B E]



Zdroj: Deník Litoměřicka
Datum: 11.10.2000
Název: Dětské oddělení ožilo pestrými barvami
Podtitulek: TÝDEN KNIHOVEN /Techniku zdobení předvedla dětem výtvarnice z Prahy
Autor: NAĎA TŮMOVÁ
Str.: 09
Oblast: Severní Čechy
Identifikace: SL20001011000034

Text:
LITOMĚŘICE - Ve znamení afrických masek a sfing se neslo úterý na dětském oddělení Okresní knihovny Karla Hynka Máchy na Mírovém náměstí v Litoměřicích. Včerejší den totiž celý patřil dětem a malování na keramiku.
V dopoledních hodinách si výzdobu šperku přišly vyzkoušet děti ze speciálních tříd při 5. základní škole v Litoměřicích. Tyto třídy navštěvují děti s dyslexií. "Přišlo k nám přes dvacet dětí z druhých až čtvrtých tříd," seznámila s účastí Zora Čuchalová z dětského oddělení knihovny a dodala, že základy šperků přivezla se svým synem z Prahy paní Hedrlínová, která se keramikou zabývá již dlouhou dobu a která děti do tajů nanášení barev na keramickou hlínu v sále knihovny zasvětila. "Měli jsme málo času, tak jsme se rozhodli, že děti se to dopoledne zatím pouze naučí a že zbytek si dodělají ve škole v rámci výtvarné výchovy. Poté si uděláme společně výstavku. Navíc se nám podařilo navázat se školou užší spolupráci a děti k nám budou chodit pravidelně. Budeme si společně třeba číst nebo pátrat po afrických motivech v knížkách," neskryla nadšení z podařeného dne Čuchalová.
O tom, že akce byla velmi přínosná a že vzájemná spolupráce přinesla ovoce, jsou přesvědčeny také paní učitelky. "Děti s touto poruchou obecně nerady čtou. Když mohou něco tvořit, tak to pro ně znamená, že i ony mohou v něčem vynikat. Navíc nejsou v žádném stresu. Příjemné pro ně také je, že barvy se na keramický šperk nanáší měkkou houbičkou, se kterou se jim pracuje lépe, než s tužkou," popsala Miroslava Fiedlerová, učitelka speciální třídy 2.A při 5. základní škole v Litoměřicích.
Odpoledne od dvou hodin si na výtvarníky mohli zahrát všichni ostatní zájemci. Možnost vyzdobit si šperk podle svých vlastních představ mají děti i dnes a v pátek odpoledne.

[V L T A V A + P N P R E S S + L A B E]



Zdroj: ZN Zemské noviny
Datum: 11.10.2000
Název: Českobudějovická vědecká knihovna odměnila čtenáře
Ročník: 10
Číslo: 237
Autor: (jav)
Str.: 10
Rubrika: Čechy
Oblast: Tisk celostátní
Identifikace: Z120001011000139

Text:

České Budějovice - Tři dary připravila v rámci celostátního Týdne knihoven pro své čtenáře Státní vědecká knihovna v Českých Budějovicích. V pobočce v Lidické ulici otevřela novou místnost, v níž si mohou zájemci zalistovat v databázi knihovny a od včerejška je na šesti nových počítačích internet. "Druhý dárek je rozšíření sítě dva počítače s přístupem na internet v dětském oddělení knihovny v ulici Na sadech. Mají také větší monitory, takže je mohou využívat i slabozrací. Další novinkou jsou nové služby přístupné z našich webových stránek na adrese www.cbvk.cz. Tam si mohou zájemci například zjistit, jaké knihy mají u nás vypůjčené a do kdy by je měli vrátit. Mohou si také dopisovat s knihovníkem a požádat o odbornou pomoc," vysvětlil šéf odborných služeb knihovny Ivo Kareš.

Zájemci o internetovou síť radí v nových prostorách českobudějovické Státní vědecké knihovny Eva Dufková.
Foto Jaroslav Vaněček



Zdroj: Slovo
Datum: 11.10.2000
Název: Českobudějovická vědecká knihovna odměnila čtenáře
Ročník: 92
Číslo: 237
Autor: (jav)
Str.: 10
Rubrika: Čechy
Oblast: Tisk celostátní
Identifikace: S120001011000135

Text:

České Budějovice - Tři dary připravila v rámci celostátního Týdne knihoven pro své čtenáře Státní vědecká knihovna v Českých Budějovicích. V pobočce v Lidické ulici otevřela novou místnost, v níž si mohou zájemci zalistovat v databázi knihovny a od včerejška je na šesti nových počítačích internet. "Druhý dárek je rozšíření sítě dva počítače s přístupem na internet v dětském oddělení knihovny v ulici Na sadech. Mají také větší monitory, takže je mohou využívat i slabozrací. Další novinkou jsou nové služby přístupné z našich webových stránek na adrese www.cbvk.cz. Tam si mohou zájemci například zjistit, jaké knihy mají u nás vypůjčené a do kdy by je měli vrátit. Mohou si také dopisovat s knihovníkem a požádat o odbornou pomoc," vysvětlil šéf odborných služeb knihovny Ivo Kareš.

Zájemci o internetovou síť radí v nových prostorách českobudějovické Státní vědecké knihovny Eva Dufková.
Foto Jaroslav Vaněček



Zdroj: Domažlický deník
Datum: 11.10.2000
Název: Co čtou knihovnice
Autor: peo
Str.: 13
Oblast: Západní Čechy
Identifikace: ZD20001011000003

Text:
OKRES DOMAŽLICE - V Týdnu knihoven každý den přineseme téma týkající se knihoven, čtení, čtenářů a další. Pro dnešní den jsme vyzpovídali některé knihovnice našeho okresu, co právě čtou a jakou knihu by doporučily čtenářům.
Miloslava Baxová, H. Týn:
Poslední knihou, kterou jsem četla, byla Krev na paletě od Miloše Koťky. Jedná se o historický román, který bych vřele doporučila. A začala jsem číst pro změnu optimistickou knížku pro zasmání od Zdeňky Frýbové s názvem Otcem i matkou.
Marie Gillová, Staňkov:
Mám moc ráda Františka Nepila, takže se u mě vždycky najde něco od něho. Doporučila bych Jak se dělá chalupa.
Irena Hambeková, Kdyně:
Čtu více knížek najednou, musím informovat čtenáře. Naposledy jsem četla Sedm let v Tibetu od Heinricha Harrera a také pokračování knížky, ale musím říci, že první část byla lepší. Nyní čtu knihu z náboženské litaratury, dívčí román od spisovatelky Řeháčkové a knížku Hvězdy a jejich miláčci.(peo)

[V L T A V A + P N P R E S S + L A B E]




Zdroj: Večerník Praha
Datum: 11.10.2000
Název: Až vám bude nejhůř, knihovnice pomůže
Podtitulek: ZÁJEM / Celostátního Týdne knihoven se zúčastní téměř 200 zařízení.
Ročník: 10
Číslo: 237
Autor: čtk
Str.: 03
Rubrika: Praha
Oblast: Střední Čechy
Identifikace: V120001011000023

Text:
PRAHA - Soutěží o ideálního knihovníka zahájili v pondělí v pražské městské knihovně celostátní Týden knihoven knihovníci z celé České republiky. Cílem týdenní akce je propagovat služby knihoven v oblasti vzdělávání, zprostředkování kulturních hodnot a všeobecné informovanosti lidí. Libriády v Městské knihovně v Praze se zúčastnilo devět družstev, která si s sebou přivezla i své příznivce. Ti vyrobili pro soutěžící transparenty s nápisy "Až vám bude nejhůře, knihovnice pomůže" a"Všude dobře, v knihovně nejlíp". Hlavní knihovnice pražské knihovny Jaroslava Štěrbová ČTK řekla, že "libriáda" má ukázat, že " knihovníci nejsou zarostlí mechem a kapradím", ale že pracují i s počítačem a elektronickými médii. Týden pořádá Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR a do letošního čtvrtého ročníku se zapojilo 197 knihoven. Některé z nich zpřístupní nové prostory, jiné pak představí moderní služby. Knihovníci totiž chtějí na sebe upozornit nejen čtenáře, ale i sponzory, zřizovatele a média. Mezi tradiční akce pořádané během Týdne knihoven patří i dny otevřených dveří, přihlašování nových čtenářů zdarma, amnestie penále, burzy vyřazených knih, programy pro děti, besedy, výstavy a propagace internetových služeb. V ČR existuje velmi hustá síť veřejných knihoven, podle Svazu knihovníků a informačních pracovníků zahrnovala před dvěma lety 6141 veřejných knihoven. Knihovníci se však obávají, že knihovnám v malých obcích hrozí kvůli změnám v rozpočtových pravidlech regionů v roce 2001 omezení provozu. Mnohé knihovny již nyní lidem nabízejí přístup k internetu. Letos v červenci na něj byly napojeny knihovny ve 354 obcích a městech a do konce roku by jich mělo být ještě o 142 více.

Fotografie:
Knihovníci z celé republiky se sešli v Praze a s humorem zahájili Týden knihoven.
Fotografie: ČTK

Fotografie:
Účastnice soutěže o ideálního knihovníka.
Fotografie: ČTK




Zdroj: Olomoucký den
Datum: 11.10.2000
Název: anketa
Str.: 04
Rubrika: Regiony
Oblast: Severní Morava
Identifikace: WO20001011000015

Text:
Využíváte služeb veřejných knihoven a jste s jejich kvalitou spokojeni?

V celé republice probíhá od pondělí do pátku Týden knihoven. Knihovny se tak v rámci programů a přednášek otevírají nejen zaregistrovaným členům, ale i potenciálním novým čtenářům. Ze statistik jednoznačně vyplývá, že zájem o služby veřejných knihoven stále vzrůstá, ať už jsou toho příčinou stále vyšší ceny knih a časopisů, nebo moderní technologie včetně internetu, kterými jsou dnes knihovny běžně vybaveny. V ulicích Olomouce jsme se náhodných chodců ptali, zda knihovny navštěvují a jak jsou s jejich službami spokojeni.
Josef Bíza, 56 let, investor úřadu města:
Do knihovny chodím a vždy jsem byl dobře obsloužen, proto vůči knihovně žádné výhrady nemám. Navíc knihovna, do které chodím, je ve středu mě- sta, takže i místo mi vyhovuje. Velmi dobře však fungují také pobočky okresní knihovny, zvláště pak knihovna na Novém Světě, kterou vede paní Maciuchová.
Libuše Strnadová, 78 let, důchodkyně:
Se službami knihoven jsem spokojená, žádné výhrady nemám. Líbí se mi, že knihovny nabízejí velký výběr, je tam také dost nových titulů, takže si pokaždé vyberu. Všechno zdražuje, i knihovny, tak i výši těch poplatků beru.
Adam Vincúr, 18 let, student:
S nabídkou knihoven jsem vcelku spokojen, ale výběr knih je poměrně malý. Knihy jsou velmi drahé, proto v knihovnách často chybějí novinky. Poplatky se dají unést, ale kdybych měl jistotu, že v knihovně najdu více nových knih, klidně bych si připlatil.
Jan Vrabec, 19 let, voják:
Jsem z Plzně a s místní knihovnou jsem tam spokojen. Knihy jsem si půjčoval dříve, hlavně ke škole, ale i pro zábavu. Proti tomu, jaké služby knihovny poskytují, nemám žádnou námitku.
Renata Přidalová, 21 let, sekretářka:
Celkem jsem spokojená, i když v knihovně jsem byla naposledy před třemi roky. Chodila jsem si půjčovat bestsellery a zvláště novější knihy, protože ty si kvůli jejich vysoké ceně skoro vůbec nekupuji.
Petr Kocián, 22 let, student:
Když jsem chodil do olomoucké okresní knihovny, byl jsem spokojen. Obsluha, poplatky a vůbec vše bylo dobré. Dostal jsem se tak ke knihám, které jsem neměl doma a pořídit si je, by pro mne bylo příliš drahé. Jednou jsem v knihovně dostal pokutu, ale na to nemůžu nic namítat, protože jsem si ji zasloužil.
Lucie Štěbrová, 20 let, studentka:
Se službami knihoven jsem vcelku spokojena, jenom si myslím, že výpůjční doba časopisů by mohla být trochu delší a více času bych uvítala zvláště v případě, že si chci půjčit učebnici. Ale co považuji za dobré, je evidence přes počítač.

Ptala se OLGA BRODOVÁ, Foto BOB PACHOLÍK



Zdroj: Hanácký a středomoravský den
Datum: 11.10.2000
Název: anketa
Str.: 04
Rubrika: Regiony
Oblast: Severní Morava
Identifikace: WH20001011000015

Text:
Využíváte služeb veřejných knihoven a jste s jejich kvalitou spokojeni?

V celé republice probíhá od pondělí do pátku Týden knihoven. Knihovny se tak v rámci programů a přednášek otevírají nejen zaregistrovaným členům, ale i potenciálním novým čtenářům. Ze statistik jednoznačně vyplývá, že zájem o služby veřejných knihoven stále vzrůstá, ať už jsou toho příčinou stále vyšší ceny knih a časopisů, nebo moderní technologie včetně internetu, kterými jsou dnes knihovny běžně vybaveny. V ulicích Olomouce jsme se náhodných chodců ptali, zda knihovny navštěvují a jak jsou s jejich službami spokojeni.
Josef Bíza, 56 let, investor úřadu města:
Do knihovny chodím a vždy jsem byl dobře obsloužen, proto vůči knihovně žádné výhrady nemám. Navíc knihovna, do které chodím, je ve středu mě- sta, takže i místo mi vyhovuje. Velmi dobře však fungují také pobočky okresní knihovny, zvláště pak knihovna na Novém Světě, kterou vede paní Maciuchová.
Libuše Strnadová, 78 let, důchodkyně:
Se službami knihoven jsem spokojená, žádné výhrady nemám. Líbí se mi, že knihovny nabízejí velký výběr, je tam také dost nových titulů, takže si pokaždé vyberu. Všechno zdražuje, i knihovny, tak i výši těch poplatků beru.
Adam Vincúr, 18 let, student:
S nabídkou knihoven jsem vcelku spokojen, ale výběr knih je poměrně malý. Knihy jsou velmi drahé, proto v knihovnách často chybějí novinky. Poplatky se dají unést, ale kdybych měl jistotu, že v knihovně najdu více nových knih, klidně bych si připlatil.
Jan Vrabec, 19 let, voják:
Jsem z Plzně a s místní knihovnou jsem tam spokojen. Knihy jsem si půjčoval dříve, hlavně ke škole, ale i pro zábavu. Proti tomu, jaké služby knihovny poskytují, nemám žádnou námitku.
Renata Přidalová, 21 let, sekretářka:
Celkem jsem spokojená, i když v knihovně jsem byla naposledy před třemi roky. Chodila jsem si půjčovat bestsellery a zvláště novější knihy, protože ty si kvůli jejich vysoké ceně skoro vůbec nekupuji.
Petr Kocián, 22 let, student:
Když jsem chodil do olomoucké okresní knihovny, byl jsem spokojen. Obsluha, poplatky a vůbec vše bylo dobré. Dostal jsem se tak ke knihám, které jsem neměl doma a pořídit si je, by pro mne bylo příliš drahé. Jednou jsem v knihovně dostal pokutu, ale na to nemůžu nic namítat, protože jsem si ji zasloužil.
Lucie Štěbrová, 20 let, studentka:
Se službami knihoven jsem vcelku spokojena, jenom si myslím, že výpůjční doba časopisů by mohla být trochu delší a více času bych uvítala zvláště v případě, že si chci půjčit učebnici. Ale co považuji za dobré, je evidence přes počítač.

Ptala se OLGA BRODOVÁ, Foto BOB PACHOLÍK