Převzato z databáze Tamtam - Anopress

Články dle data: 6. 10. | 7. 10. | 9. 10 | happening | 10. 10. | 11. 10. | 12. 10. | 13. 10. | 14. 10. | 16. 10.

14. 10.


Zdroj: Orlické noviny
Datum: 07.10.2000
Název: V knihovně bude vyprávět bývalý navigátor RAF
Podtitulek: CHYSTÁ SE / V Letohradě i Ústí nad Orlicí se zapojí do propagační akce Týden knihoven.
Str.: 06
Oblast: Východní Čechy
Identifikace: VO20001007000003

Text:
Ústí n. O. - K celostátní propagační akci Týden knihoven, která se koná v příštím týdnu a jejímž cílem je informovat o činnosti a problémech knihoven, se opět připravuje zajímavý program i na Ústecku.
Městskou knihovnu v Ústí nad Orlicí v pondělí navštíví poslanec Josef Ježek. V úterý, ve středu a ve čtvrtek vždy od 15 hodin se v knihovně uskuteční přednáška o internetu pro seniory, která je seznámí se základy práce s celosvětovou počítačovou sítí. V rámci Týdne knihoven se také v Ústí nad Orlicí uskuteční přednáška pro zaměstnance městského úřadu, tisková konference a beseda s novinářem Petrem Koubským určená studentům gymnázia.
První akce k Týdnu knihoven pořádala letodradská knihovna už v tomto týdnu. Knihovnice, společně s kolegou z Vysokého Mýta Janem Havlem, připravily literárně hudební pořad pro děti a při besedě se seniory na téma Láska přemáhá všechny těžkosti života četly úryvky z textů Františka Lukeše nebo Jana Skácela. Pod hlavičkou Týdne knihoven bude také zítra v 16 hodin otevřena v zámku výstava čtyř výtvarníků, zahájí ji Milan Uhde. Letohradská knihovna připravila na úterní 16. hodinu do vinárny spolku Kolár besedu s bývalým navigátorem RAF plukovníkem Miroslavem Vojnarem a jeho kamarády, v sobotu dopoledne nejen dětské návštěvníky potěší vystoupení kouzelníka.
[V L T A V A + P N P R E S S + L A B E]



Zdroj: Plzeňský deník
Datum: 07.10.2000
Název: Amnestie, burzy a soutěže chystají západočeské knihovny
Podtitulek: AKCE/ Týden knihoven chce přiblížit instituce veřejnosti a přilákat nové čtenáře
Str.: 04
Oblast: Západní Čechy
Identifikace: PD20001007000024

Text:
ZÁPADNÍ ČECHY - Týden knihoven začne v pondělí 9. října knihovnickým happeningem v Praze. Jedná se o soutěžní klání, ve kterém se utká také tým Knihovny města Plzně. "Družstvo knihovny bude mít jednotné oblečení s plzeňským znakem a poveze s sebou také model ideálního knihovníka," těší se pracovnice studovny Markéta Skalová.
"Ideální knihovník by měl být sociálně i literárně gramotný, měl by umět pracovat s počítačem a především musí být dobrým psychologem," vypočítává žena, která je přesvědčená, že knihovna je střediskem, kde se sbíhají vešekeré události lidského života. "Lidé například hledají právní informace. Když se jim knihovnice věnuje a má zájem o jejich problém, spadnou z nich zábrany, otevřou se a rozpovídají. Pracovníci knihoven často znají osudy, radosti i trápení svých čtenářů," říká Markéta Skalová.

Knihovna města Plzně připravuje na Týden knihoven množství akcí. "V ústřední budově i ve všech pobočkách nabídneme burzu knih, odměníme čtenáře, kteří včas a v pořádku vracejí vypůjčené publikace, chystáme pořady pro školy i vystoupení dětské dechovky," vybírá z pestrého programu Markéta Skalová. Malí čtenáři se dokonce v dětském oddělení Knihovny města Plzně setkají ve středu od 15. 30 hodin s živou opičkou.
Amnestii vyhlásí
Knihovna Boženy Němcové v Domažlicích. "Čtenáři nebudou platit žádné poplatky za pozdě vrácené knihy. Noví zájemci získají v následujícím týdnu čtenářský průkaz zdarma a nebudou tedy muset platit žádné zápisné. Po celý týden mohou lidé také zdarma využívat internetového připojení. Připravujeme rovněž burzu knih - publikace vyřazené z knihovního fondu budeme prodávat za pětikorunu," plánuje ředitelka domažlické knihovny Jana Čechová.
Dětské oddělení zmíněné knihovny vyhlásilo soutěž pro děti do patnácti let. "Obrázky na téma Jak bych ilustroval svou oblíbenou knihu mohou malí čtenáři přinést ještě v pondělí do knihovny. Nejlepší práce vystavíme ve vestibulu. Na úterý 3. října plánujeme Den otevřených dveří, který nabídne prohlídky všech pracovišť knihovny a v 19.30 uvede karlovarské Divadlo Dagmar povídku Tenesseeho Williamse nazvanou Cosi nevyslovitelného. Ve čtvrtek 5. října mohou lidé zhlédnout přednášku pedagoga Západočeské univerzity Jiřího Staňka Česká literatura 1970 až 1989," vypočítává Jana Čechová.
Otevřít knihovnu veřejnosti chtějí také
v Chebu. "Čtenáře čeká po celý týden zápisné a internet zdarma. Dětem nabídneme odpoledne pásmo Světem pohádek, které přinese soutěže, testy i hry. V sobotu 14. října se budeme věnovat internetu. Knihovnice rády poradí lidem, kteří si s počítači příliš nerozumí, jak pracovat s internetem," vypočítává ředitelka chebské knihovny Bohumila Kojanová.

Státní vědecká knihovna v Plzni mimořádně otevře dveře i v sobotu 14. září, kdy po celé dopoledne se mohou zájemci seznámit s internetem a novými elektronickými zdroji a službami. Za připojení k internetu nebude instituce vybírat žádné poplatky.
Velké změny čekají čtenáře
v Klatovech. V Městské knihovně totiž začne pracovat elektronický výpůjční systém. "Ve všech odděleních knihovny začneme půjčovat publikace pomocí čárových kódů. Značně se tak zrychlí služby čtenářům, protože odpadne složité zapisování a razítkování čtenářských průkazů," těší se ředitelka Městské knihovny v Klatovech Zdeňka Buršíková. Ta připomněla, že ve středu instituce nebude uzavřená a připraví exkursi pro handicapované občany. "Na čtenáře také čeká anketa - chceme zjistit, jak jsou lidé se službami knihovny spokojení a co by si přáli změnit," říká Zdeňka Buršíková.

Knihovna v Tachově nabídne dětem soutěže, v nichž prokáží znalost pohádek a budou vybarvovat omalovánky a kreslit. "Dospělým čtenářům začne sloužit rozšířený výběr naučné literatury a chystáme také akce o internetu," plánuje vedoucí Vladimíra Pavlíková.
Akce pro čtenáře připravila také většina ostatních knihoven v západních Čechách. Pracovníci knihoven chtějí ukázat občanům, že instituce mají ve společnosti nezastupitelné místo a nejsou pouhými půjčovnami knih, ale především cenným zdrojem informací.

[V L T A V A + P N P R E S S + L A B E]



Zdroj: Deník Litoměřicka
Datum: 07.10.2000
Název: Knihovna odpustí dluhy a seznámí se službami
Podtitulek: TÝDEN KNIHOVEN /Není už pouze místem, kam se chodí půjčovat literatura, ale stává se moderní informační institucí, tvrdí zástupce ředitele Dana Sobolová
Autor: NAĎA TŮMOVÁ
Str.: 08
Oblast: Severní Čechy
Identifikace: SL20001007000011

Text:
LITOMĚŘICE - Celou řadu akcí si na příští týden, který bude věnovaný knihovnám, připravila Okresní knihovna Karla Hynka Máchy v Litoměřicích. Touto formou chce informovat veřejnost, sponzory a zřizovatele o činnosti knihoven a o nabízených službách. "Cílem této propagační akce je připomenout široké veřejnosti poslání a funkci veřejných knihoven v současné společnosti. Rádi bychom upozornili, že dnešní knihovna už není pouze místem, kde si lze vypůjčit literaturu, ale stává se moderní informační institucí," přiblížila hlavní cíl týdne knihoven zástupkyně ředitelky litoměřické okresní knihovny Dana Sobolová.
Své akce na tento týden si připravují také jednotlivá oddělení. Například oddělení odborné a populárně naučné literatury připravilo pro své uživatele anketu nazvanou "Využívání nadstandardních služeb knihovny". "Cílem je zmapovat, jak jsou využívány tyto služby a do jaké míry s nimi uživatelé knihovny umí pracovat. Výsledky průzkumu nám pomohou využít naše úsilí tam, kde je potřeba," vysvětlila zástupkyně ředitelky a dodala, že pestrou náplň týdne knihoven si pro své čtenáře připravily i všechny profesionální knihovny litoměřického okresu. Po celý týden budou knihovny otevřeny také exkurzím z mateřských, základních i středních škol.
Týden knihoven nabídne pomoc také všem, kteří dlouhodobě "dluží" knihovně vrácení nějaké knihy. "Máme několik čtenářů, kteří nám dlouhodobě dluží nějaké knihy. Někteří je nechtějí vracet například proto, že se stydí nebo bojí. V tomto týdnu jim knihovna nabídne, že tyto knihy mohou bez jakýchkoliv sankcí vrátit. Platí to ale pouze v tomto určitém týdnu," popsala vstřícný krok knihovny Sobolová a dodala, že tuto možnost nabízí knihovna v tomto týdnu svým "hříšníkům" každým rokem.
Knihovníci se budou všem zájemcům věnovat v pondělí, úterý, středu a pátek od 9 do 18 hodin, v sobotu od 8 do 11 hodin.

[V L T A V A + P N P R E S S + L A B E]



Zdroj: Deník Jablonecka
Datum: 07.10.2000
Název: TÝDEN KNIHOVEN
Podtitulek: SLOVO ODBORNÍKA.
Str.: 08
Oblast: Severní Čechy
Identifikace: SJ20001007000007

Text:
Opět je tady Týden knihoven. V letošním roce se koná od 9. do 15. října. Možná, že se mnohý zeptá proč zase. Odpověď zní: Mimo jiné také proto, aby se i ti, kteří knihovnu ještě nikdy nenavštívili, dozvěděli, že dnešní knihovna už není jen místo, kde si mohou vypůjčit "rekreační čtení", ale stává se moderní informační institucí.
Také naše jablonecká knihovna, donedávna vnímaná jako klasická veřejná, mění svůj obraz. Plně automatické zpracovávání knižního fondu, celý knižní fond v počítači, automatizovaný výpůjční proces, internet - to vše již nejsou novinky. Uživatelské počítače v oddělení pro mládež i pro dospělé, informační besedy o základech práce s počítačem v oblasti vyhledávaných titulů i v oblasti práce s internetem se stávají také samozřejmostí. Novinkou letošního roku je zřízení multimediálního oddělení, které soustřeďuje a nabízí služby a informace v jiné než knižní podobě - tzn. internet, multimediální dokumenty na CD ROM, poslech gramofonových desek a CD, půjčování CD domů. V letních měsících byl učiněn také významný krok v oblasti ochrany knižního fondu. Ochranné etikety a výstražný systém snad zabrání těm "milovníkům knih", kteří si je odnášejí do své vlastní knihovny.
Nyní je před námi Týden knihoven, ve kterém se dveře těchto zařízení otevřou široké veřejnosti dokořán. Otevřou se proto, aby knihovny ukázaly, jak velký krok učinily za uplynulých několik let. Zatímco na počátku 90. let znaly informační technologie spíše z doslechu, pracuje dnes většina profesionálních knihoven s automatizovanými knihovními systémy, které jsou podmínkou služeb na evropské úrovni. Jablonecká knihovna se řadí k nim, což může posoudit každý, kdo ji nejen v stávajícím Týdnu knihoven navštíví.
Jana Niepelová, Městská knihovna v Jablonci

[V L T A V A + P N P R E S S + L A B E]



Zdroj: ZN Zemské noviny
Datum: 07.10.2000
Název: Veřejné knihovny lákají nové čtenáře
Ročník: 10
Číslo: 234
Autor: Světlana Plaňanská
Str.: 09
Rubrika: Praha a okolí
Oblast: Tisk celostátní
Identifikace: Z120001007000067

Text:

Knihovny v tuzemsku připravily na příští týden akci, která má podpořit zájem o četbu. Pro návštěvníky chystají bohatý doprovodný program.

Praha - Pražské a středočeské knihovny se připojí k celorepublikové akci Týden knihoven 2000, která se bude konat od pondělí do pátku. K této příležitosti knihovny připravily různé akce - dny otevřených dveří, přihlašování nových čtenářů zdarma, amnestie výpůjček, burzy vyřazených knih, propagaci internetových služeb, programy pro děti a besedy s osobnostmi. Pracovníci knihoven chystají také výtvarné, literární i vědomostní soutěže pro děti, výstavy a zábavné programy pro celou rodinu. "V úterý desátého října budeme mít besedu se spisovatelem, dramaturgem a scenáristou Janem Míkou, ve středu odpoledne pořádáme soutěž vědomostí pro žáky osmých tříd. Na čtvrtek dopoledne jsme připravili pro žáky třetích tříd soutěž Poznáváme naše autory se zaměřením na Josefa Ladu," řekla ředitelka Městské knihovny v Benešově Dana Vykouková. Husova knihovna v Říčanech u Prahy chystá pro děti i pro dospělé již čtvrtý ročník Malování na rynku. "Scházíme se na náměstí, rozdáme dětem voskovky a papír a ony malují. Letošní téma, které jsme vyhlásili předem, je Moje město, můj kraj," uvedla ředitelka knihovny v Říčanech u Prahy Marie Pillveinová. Na tuto akci přicházejí celé třídy z Říčan, z okolních obcí, děti z mateřských škol. "Hotová díla připevníme kolíky na šňůry a vzniká galerie pod širým nebem. Každý dostane nějakou sladkost za odměnu," dodala Pillveinová, jejíž knihovně nyní městské zastupitelstvo schválilo finanční příspěvek na nákup dalšího počítače. Síť veřejných knihoven se v republice systematicky buduje od roku 1919. Jejich počet v posledních pěti letech poklesl. Návštěvníků, registrovaných čtenářů a výpůjček však přibylo. Knihovníci se stále snaží získat nové čtenáře, zejména děti a mládež. Týden knihoven má tento záměr podpořit. V letošním roce se do akce přihlásilo 197 knihoven.




Zdroj: Slovo
Datum: 07.10.2000
Název: Veřejné knihovny lákají nové čtenáře
Ročník: 92
Číslo: 234
Autor: Světlana Plaňanská
Str.: 09
Rubrika: Praha a okolí
Oblast: Tisk celostátní
Identifikace: S120001007000060

Text:

Knihovny v tuzemsku připravily na příští týden akci, která má podpořit zájem o četbu. Pro návštěvníky chystají bohatý doprovodný program.

Praha - Pražské a středočeské knihovny se připojí k celorepublikové akci Týden knihoven 2000, která se bude konat od pondělí do pátku. K této příležitosti knihovny připravily různé akce - dny otevřených dveří, přihlašování nových čtenářů zdarma, amnestie výpůjček, burzy vyřazených knih, propagaci internetových služeb, programy pro děti a besedy s osobnostmi. Pracovníci knihoven chystají také výtvarné, literární i vědomostní soutěže pro děti, výstavy a zábavné programy pro celou rodinu. "V úterý desátého října budeme mít besedu se spisovatelem, dramaturgem a scenáristou Janem Míkou, ve středu odpoledne pořádáme soutěž vědomostí pro žáky osmých tříd. Na čtvrtek dopoledne jsme připravili pro žáky třetích tříd soutěž Poznáváme naše autory se zaměřením na Josefa Ladu," řekla ředitelka Městské knihovny v Benešově Dana Vykouková. Husova knihovna v Říčanech u Prahy chystá pro děti i pro dospělé již čtvrtý ročník Malování na rynku. "Scházíme se na náměstí, rozdáme dětem voskovky a papír a ony malují. Letošní téma, které jsme vyhlásili předem, je Moje město, můj kraj," uvedla ředitelka knihovny v Říčanech u Prahy Marie Pillveinová. Na tuto akci přicházejí celé třídy z Říčan, z okolních obcí, děti z mateřských škol. "Hotová díla připevníme kolíky na šňůry a vzniká galerie pod širým nebem. Každý dostane nějakou sladkost za odměnu," dodala Pillveinová, jejíž knihovně nyní městské zastupitelstvo schválilo finanční příspěvek na nákup dalšího počítače. Síť veřejných knihoven se v republice systematicky buduje od roku 1919. Jejich počet v posledních pěti letech poklesl. Návštěvníků, registrovaných čtenářů a výpůjček však přibylo. Knihovníci se stále snaží získat nové čtenáře, zejména děti a mládež. Týden knihoven má tento záměr podpořit. V letošním roce se do akce přihlásilo 197 knihoven.




Zdroj: Plzeňský deník
Datum: 07.10.2000
Název: Chodíte někdy do knihovny?
Str.: 04
Oblast: Západní Čechy
Identifikace: PD20001007000026

Text:
Josef Hrubý, básník
Navštěvuji různé knihovny v Plzni, chodím do městské knihovny, do Státní vědecké či do knihovny Pedagogické fakulty. Nejvíce si půjčuji odbornou literaturu, kterou potřebuji při psaní různých článků a statí. O důležitosti existence knihoven jsem přesvědčený, jinak bych nemohl přece dvanáct let pracovat jako ředitel knihovny. Když se otvírá nová knihovna, měla by hrát hymna.

Jan Ruml, politik
Do knihovny chodím rád, dokonce navštěvuji spoustu různých knihoven. Ale v poslední době mi knihy shání spíš asistentka, protože sám mám málo času. Nejčastěji si vypůjčuji učebnice a odbornou literaturu. Beletrii a poezii mám doma - vlastním množství knih ještě z doby, kdy jsem pracoval v knihkupectví. Existenci knihoven pokládám za nesmírně důležitou. Den je vždy lepší, když člověk ráno vstane, nasnídá se, oholí a odjede tramvají do knihovny.

Bára Munzarová, herečka
Velmi často jsem za studií chodívala do pražské městské knihovny. Po pětiletém působení v plzeňském divadle a po návratu do Prahy jsem se opět vydala do knihovny, abych si vypůjčila Fibichova Melodramata. V knihovně ale byla spousta počítačů, dokonce i knihy se objednávají jejich prostřednictvím. Bez pomoci přátel bych si určitě nedokázala vypůjčit ani jedinou knížku, počítače jsou pro mě prostě problém. Budu se muset naučit v knihovně trochu orientovat, abych si nepřipadala jako úplně ztracený človíček. Knihovny ale miluji, mají nádhernou atmosféru.

[V L T A V A + P N P R E S S + L A B E]



Zdroj: Chebský deník
Datum: 07.10.2000
Název: V době digitálních informací mají stále své místo i knihovny
Podtitulek: AKCE/ Delegace z Chebu se v pondělí zúčastní zahajovacího happeningu v Praze
Autor: VERONIKA MALCOVÁ
Str.: 09
Oblast: Západní Čechy
Identifikace: ZC20001007000006

Text:
CHEB - Z iniciativy Svazu knihovníků a informačních pracovníků se během příštího týdne na území celé republiky uskuteční akce nazvaná Týden knihoven. Již počtvrté připravují knihovny všech typů a velikostí celotýdenní program, který zahájí knihovníci z různých koutů Čech a Moravy v pondělí velkolepým happeningem na Staroměstském náměstí v Praze.
K týdennímu knihovnickému programu se připojila i Okresní knihovna v Chebu. "V týdnu od 9. do 15. října umožníme zájemcům, aby se v půjčovnách pro děti i dospělé přihlásili zdarma," informovala nás o programu chebské knihovny zástupkyně její ředitelky Marie Mudrová. "Bezplatně budou moci využívat připojení na síť Internetu." Konkrétní datum návštěvy a hodinu lze po dohodě se zaměstnanci stanovit předem.
Pro nejmenší připravují knihovnice soutěžní odpoledne "Svět pohádkové říše", a to v pobočce na sídlišti Zlatý vrch v úterý, o den později pak v dětské knihovně.
"Chystáme také informační materiál o nabízených službách," řekla dále Mudrová. "Novinkou mezi nimi je mimo jiné možnost požádat o prodloužení výpůjčky elektronickou poštou, nabízíme využívání mnoha databází. A nejen v Týdnu knihoven rádi umožníme mladým výtvarníkům - amatérům k prezentaci jejich děl nástěnné výstavní vitríny v chodbě před studovnou."

[V L T A V A + P N P R E S S + L A B E]



Zdroj: Noviny Jičínska
Datum: 07.10.2000
Název: S internetem seznámí veřejnost
Str.: 06
Oblast: Východní Čechy
Identifikace: VJ20001007000003

Text:
Pecka - Další knihovna, která se může pochlubit připojením na celosvětovou síť internet a možností přístupu k množství zajímavých informací, je na Pecce. Od října byl v místní knihovně zpřístupněn internet, takže v rámci půjčovní doby může každý zájemce brouzdat a vyhledávat témata, která ho zajímají. Zařízení zakoupil do místní knihovny Obecní úřad Pecka poté, kdy byla Ministerstvem kultury České republiky kladně vyřízena žádost o dotaci na Program rozvoje informační sítě veřejných knihoven.
Atraktivní nabídkou bude v rámci Týdne knihoven, který začíná v pondělí a doprovázet ho bude řada akcí, i Den internetu, který připadne na sobotu 14. října. Ti, kteří chtějí síť sítí prozkoumat, mohou se s ní v tento den zdarma seznámit od 12 do 18 hodin.
[V L T A V A + P N P R E S S + L A B E]



Zdroj: Hradecké noviny
Datum: 07.10.2000
Název: NEDEJTE SI UJÍT
Podtitulek: Okresní knihovna zve k návštěvě
Str.: 07
Oblast: Východní Čechy
Identifikace: VH20001007000014

Text:
Hradec Králové - V Týdnu otevřených dveří od 9. do 14. října bude možné navštívit a prohlédnout si všechny pobočky Okresní knihovny na území Hradce Králové. V ústřední půjčovně, která sídlí v pseudobarokní budově bývalého Záložního a úvěrového ústavu v Tomkově ulici, jsou umístěny bohaté fondy krásné i naučné literatury a periodik, je zde studovna vybavená příruční knihovnou, studovna literatury o výtvarném umění spojená s čítárnou novin a časopisů, informační středisko, zvuková knihovna pro nevidomé a zrakově postižené a přednáškový sál s freskami akademického malíře J. Douby. Hudební oddělení se nachází rovněž v Tomkově ulici, v samostatné budově čp. 620. I v letošním roce je v rámci Týdne knihoven vyhlášena amnestie neboli generální pardon na sankční poplatky. Čtenáři, kteří v týdnu od 9. do 14. října vrátí upomínané knihy, hudebniny a zvukové dokumenty, budou od poplatků za upomínku osvobozeni. Součástí nabídky Týdne knihoven je literární pořad z textů amerického autora Roberta Fulghuma. V pátek 13. října od 17 hodin si v přednáškovém sále návštěvníci připomenou laskavý humor a životní moudrost Fulghumových knih v podání plzeňského publicisty Jiřího Hlobila. Účinkovat bude i jazzová zpěvačka Vlaďka Bauerová, texty budou doplněny písněmi a kytarovým doprovodem Jana Zdražila a Jana Pousky.
[V L T A V A + P N P R E S S + L A B E]