Vyhledat   Tisk    Daidalos 1/1, září 2000: sekce příspěvků    @ pavel.krbec@ruk.cuni.cz

Pavel Krbec

Zajímavosti z konference IFLA 2000 v Jeruzalémě I.


Část I. | Část II. | Část III.

Od jedenáctého do osmnáctého srpna se v Jeruzalémě konala 66. konference IFLA. Sešlo se na ní asi 1800 knihovníků a informačních specialistů z celého světa, jedním z účastníků jsem byl i já. Z ČR nás bylo celkem osm (snad jsem počítal dobře) ze Slovenska byly se účastnily dvě knihovnice. Pokusím se popsat, samozřejmě subjektivně a krátce, co mě zaujalo - nejen na konferenci, ale i v Jeruzalémě a v Izraeli vůbec. Podrobné informace (včetně textu přednášek) naleznete na webové stránce IFLA, některé přednášky určitě stojí za přečtení.

Do Izraele jsem přiletěl v sobotu brzy ráno, přesto mě, a to hned po vystoupení z letadla, přivítalo a překvapilo vedro. Překvapovalo a vítalo mne pak celý týden. Jednání IFLA začalo již v pátek, 11. 8. Do soboty zasedaly různé výbory a regionální sekce, neděle již byla standardním konferenčním dnem, oficiálně byla konference otevřena v pondělí. Po sympaticky krátkých úvodních projevech (s jednou výjimkou) jsme absolvovali i politické školení mužstva - vysoký ministerský úředník nám vysvětlil, proč se v budoucnosti, v budoucnosti blízké, zdůraznil, musí Izraelci a Arabové nakonec dohodnout a také se dohodnou. V logicky krásně postavené přednášce byl jeho závěr o blízké dohodě nezpochybnitelný. Nebyl jsem si ale jist, že stejně nezpochybnitelné jsou i předpoklady, ze kterých vycházel. Školení na stejné téma jsem si pak vyslechl ještě jednou, při návštěvě Weizmannova institutu. Vedoucí knihovny nám vysvětlila příčiny arabsko-izraelských konfliktů jasně, krátce, přesvědčivě, se zápalem a velmi asertivně. Na část návštěvníků, myslím, že se jednalo hlavně o návštěvnice z dálného východu, její výklad velmi zapůsobil. Sledovaly její výklad úctou, úlekem a místy se spravedlivým rozhořčením.

Na konferenci mě zaujalo, ale nepřekvapilo, jaká pozornost byla věnována internetu, e-časopisům a e-publikování vůbec a zvláště pak www problematice.

Další dojmy a postřehy příště.

Literatura:

The Kulturarw3 Project

Manneheim, Johan a kol. The WWW and our digital heritage the new preservation tasks of the library community.


Daidalos - hlavní stránka | daidalos@ff.cuni.cz