Vyhledat   Tisk    Daidalos 3/1, listopad 2000: sekce příspěvků    @ kaarolina@ff.cuni.cz

Kaarolina Jonáková

Měsíc Týdne knihoven


Událostí měsíce října, byl nepochybně Týden knihoven. Letos nejen ve znamení propagace služeb knihoven, ale také ve znamení poukazování na problémy knihoven, které nastanou v souvislosti s reformou státní správy.

Na tiskové konferenci, která Týdnu knihoven předcházela (5. 10.), se SKIP s touto problematikou snažil přítomné zástupce tisku seznámit: vydal k této příležitosti prohlášení "Budou knihovny první obětí reformy státní správy?". Kupodivu novináře tato otázka nezaujala, atraktivnější pro ně bylo, zda je v knihovnách zájem o přístup k Internetu.

Týden knihoven ale rozhodně nezůstal v tisku bez povšimnutí. I když převážně v tisku regionálním, přesto ve dnech 6. - 14. 10. vycházelo v průměru třicet pět článků denně. Problematika financování knihoven od začátku roku 2001 byla spíše na okraji zájmu; věnovaly se jí především celostátní deníky (zajímavé články zveřejnily Hospodářské noviny a Mladá fronta). Tisk spíše vyzdvihoval doprovodné akce, především amnestie, zpřístupnění nových prostor, akce pro dětské čtenáře a vše, co souviselo s Internetem.

Celkově lze hodnotit Týden knihoven nepochybně výborně. Aktivně se zapojilo na dvě stě knihoven. Happening navštívilo cca tři sta knihovníků, soutěžilo devět družstev. Bylo publikováno takřka 280 článků, pro zajímavost, celkem je to 156 stran prostého textu = téměř půl megabytu dat. Problematika knihoven se mihla i v televizi. Na propagační akci to není špatný výsledek.

Otázkou je, zda si z toho něco vzali naši zákonodárci a jak přednesená problematika zapůsobila na neknihovnickou veřejnost. Ve srovnání s financováním např. zdravotnictví, situace knihoven bohužel na první pohled nevypadá drasticky, ač v konečném důsledku může mít dalekosáhlejší následky - rozklad sítě knihoven.

Související dokumenty:

Jaký byl letošní happening
Napsali o Týdnu knihoven
Napsali o financování knihoven, 6. - 14. 10.
Zajímavé akce k Týdnu knihoven


Daidalos - hlavní stránka | daidalos@ff.cuni.cz