Vyhledat   Tisk    Daidalos 3/2, únor 2001: sekce příspěvků    @ detske@knihovnabbb.cz

Mirka Čápová a Hana Hanáčková

V uherskohradišťské knihovně opět v noci


Určitě se vám ještě nestalo, abyste mohli zůstat přes noc v knihovně a možná jste i přemýšleli o tom, jestli literární hrdinové třeba vystupují ze svých úkrytů v knihách a kují pikle proti neuctivým čtenářům a protivným knihovníkům. Sledovat toto dění mohlo v loňském roce na půdičce uherskohradišťské knihovny pár neobvyklých čtenářů. Přinášeli si do knihovny místo vrácených knih spacáky, pyžamka, polštářky.

Čekal na ně večer plný pohádek, vyprávění a her (a snad také trošku spánku...). A proč se v knihovně nocovalo? Svátek dětské knihy jsme chtěli oslavit trošku netradičně a také jsme chtěli vyburcovat rodiče k pravidelnému večernímu hlasitému předčítání pohádek. Nápad padl na úrodnou půdu kreativních knihovnic, které najdete v Klubu dětských knihoven SKIP. Letos vyroste první stromeček budoucího lesa - Noc v knihovně nejen s Hansem Christianem Andersenem se uskuteční v mnoha přihlášených knihovnách naší republiky. Děti navíc kromě pohádek čeká Soví pošta, kterou připravilo nakladatelství BONTON, spousta soutěží, her a společné psaní pohádky i komunikace s ostatními novými kamarády nocujícími v dalších knihovnách.

Akce se uskuteční v pátek 30. března, uzavře Březen - měsíc internetu a zároveň připomene blížící se 2. duben jako Den dětské knihy slavený na celém světě. Věříme, že ho oslavíte s námi alespoň v domácím prostředí přečtením pohádky svým nejmilejším. Musíme to stihnout do té doby, než nám Rumcajse, Kubu, Anče a Trautenberka odsunou do trezorů (viz článek E. Mandlera Rumcajs a Krakonoš kazí mládež. Lidové noviny 6.3.2001)!!!


Daidalos - hlavní stránka | daidalos@ff.cuni.cz