Vyhledat   Tisk    Daidalos 1/1, září 2000: sekce příspěvků    @ kaarolina@ff.cuni.cz

Kaarolina Jonáková

Cesta časem do roku 1900


Pro knihovnu vlastní i veřejnou, pro dítka i rodiče

Cesta časem do roku 1900 [CD-ROM]. Multimedia Art, 1999

... vraťte se o 100 let zpátky ... a spusťte si CD-ROM Cesta časem do roku 1900. V 16 tematických sekcích nenáročnou formou stručných textů, ukázek z dobových periodik a fotografií zažijete příjemnou procházku společností, technikou i běžným životem roku 1900. Efekt je dokonalý použitím Straussových, Dvořákových a Lehárových skladeb v pozadí.

Začněte třeba zábavou ... Státní rozpočet vykazuje přebytek. Položek. (vybraný humor z časopisu Šípy). Prohlédněte si fonografy a přehrajte si šlágry, které na začátku století naši předkové poslouchali. Nevynechejte "živé obrázky" - první české hrané filmy s Švábem Malostranským, které promítaly první kinematografy. Obsahem sice nenadchnou, ale po stránce půvabu s nimi dnešní filmy nemohou soupeřit.

Pokračujte vzduchoplavbou ... sledujte se stejným nadšením jako davy Pražanů na fotografiích vzlety a pády balónů ...
... a další technické vymoženosti roku 1900 ... velocipedy, motocykly, tramvaje, první automobily, psací stroje, telefony ...

Zastavte se v domácnosti počátku století. Atmosféru načerpáte z fotografií dobové spotřební elektroniky, neocenitelných rad pro domácnost i pro život (Kterak mravence z domu vypuditi, Proč kupovati kolínskou cikorii).

Pohled na rok 1900 doplňuje přehled vybraných měst a obcí s popisem tehdejšího i současného stavu.

To prostě musíte vidět sami ...

Celá prezentace je velmi vkusně a příjemně vyvedena, navigaci zajišťuje neustále přítomná spodní lišta. Cesta do roku 1900 je doplněna druhým CD-ROM, který obsahuje digitalizované Národní listy z roku 1900. Na CD-ROM spolupracovaly mimo jiné Národní technické muzeum a Národní knihovna České republiky.

Základní informace a podrobný popis obsahu najdete též na webové stránce CD-ROM, která graficky i smysluplně neodpovídá úrovni samotného produktu.


Daidalos - hlavní stránka | daidalos@ff.cuni.cz