Vyhledat   Tisk    Daidalos 2/1, říjen 2000: sekce příspěvků    @ cmesic@azz.cz

Cyril Měsíc

Postřehy z historických fondů II.


Historie v graduálu

Praha se v těchto dnech stává čím dál více středem pozornosti, proto se i my zaměříme na souvislosti s Prahou. V našich sbírkách se nachází "Graduál Chval Božských", kde se kromě písní a not (kterým se věnovat nebudeme), nachází i stránka s historií tohoto graduálu. A o čem se tam píše:

"Léta Páně 1580 tento Graduál Chval Božských jest psán a spraven nákladem pobožných a horlivých milovníků Božích, tehdejších osadních sv. Haštala, jehož pobožní předkové tu v témž chrámě Páně užívali do léta 1626, v kterémžto létu pan prelát Plotejs tento i druhý tak velký a jiných kněh vzácných z kostela pobrati dal a u sebe do léta 1631 zanechal, v kterémžto roce byl vpád lidu kurfiřta Saského do měst Pražských, kdež ten lid saský domu u Plotejsa se ujal jako odběžního a tam mezi jinejmi věcmi i knihy vojáci prodávali od mnohých záduší. Úředníci a literáti tam přicházeli, své knihy (které nebyly spálené) vyplacovali jako i tento graduál byl mezi jinejmi o těchž, jimž nenáležel, koupen a v tejnosti do léta tohoto chován, až pilností p. Jana Dvorskýho z Gryfí Hory, souseda od Bílého koně v Železný ulici a na ten čas předního úředníka kostela Matky Boží před Tejnem a správce handle solního v S.m. pražském, dosazen, vyplacen a do tohoto svatého místa zas navrácen......"

Tak se graduál šťastně vrátil do kostela sv. Haštala, aby se o několik století později ocitl v knihovně našeho zámku.

Graduál je uložen pod signaturou: m I 1, K 163. Je to pergamenový rukopis o 329 stranách, předpokládaná doba vzniku: 1534 -1540 (Dr. Graham).


Daidalos - hlavní stránka | daidalos@ff.cuni.cz