Vyhledat   Tisk    Daidalos 3/1, listopad 2000: sekce příspěvků    @ reditel@dcknihovna.space.cz

Ladislav Zoubek

Regionální funkce knihoven v ohrožení - důsledky pro Městskou knihovnu Děčín


(upravený článek pro Bulletin SKIP)

Regionální funkce okresních a městských knihoven v okresních městech jsou základem kvalitního fungování sítě veřejných knihoven především v menších obcích a městech. V souvislosti s reformou veřejné správy dochází k mnoha změnám a aplikacím nových zákonů. Zákon č. 218/2000 Sb. o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů, resp. jeho výklad, který obdržely okresní úřady k dispozici, neumožňuje nadále poskytovat dotace na výkon regionálních funkcí smluvním městským knihovnám. Pokud se situace rychle nevyřeší, zhruba ve 2/3 okresů, kde již byla okresní knihovna převedena do zřizovatelství měst, se od 1. ledna 2001 zcela ochromí funkčnost kooperativních knihovnických systémů. Tato skutečnost by neměla jen vliv na další existenci malých knihoven, ale promítla by se i do koordinace poskytování informačních služeb, postupu vybavení knihoven výpočetní technikou a přístupu na internet, do knihovnické statistiky a dalších důležitých oblastí.

Je pravdou, že rozsah regionálních funkcí je v řadě míst nestejný. Vyplývá nejen z ochoty okresních úřadů na tyto činnosti přispívat, ale i z místních poměrů a rozvoje knihovnické sítě ještě před transformací okresních knihoven. Jako za konkrétní příklad poměrně dobře rozvinutých regionálních funkcí může sloužit Městská knihovna Děčín. Ta po transformaci z okresní knihovny, plní od 1. 4. 1996 výkon regionální funkce v okrese Děčín na základě písemné smlouvy mezi Okresním úřadem Děčín a Městem Děčín.

V rámci této smlouvy zajišťuje nákup, zpracování a distribuci knižních fondů a tvorbu výměnných souborů pro 44 obcí a měst děčínského okresu (z celkem 50 obcí), přičemž finanční prostředky na samotný nákup zasílají obce na konto knihovny (cca 1 mil. Kč ročně). Knihovna dále zajišťuje:

- koordinaci knihovnických činností, včetně koordinace rozvoje výpočetní techniky a zavádění elektronických informačních zdrojů,

- poskytování všech druhů konzultačních a přímých metodických služeb pro veřejné knihovny v uvedených městech a obcích,

- sledování a vykazování celookresní statistiky činnosti knihoven pro potřeby státních orgánů.

Zrušením regionální funkce by dále hrozilo omezování budování regionálních informačních databází a poskytování některých typů informačních služeb.

Vyjmenované činnosti vykonává 4,5 přepočteného pracovníka, kteří by vlivem pozastavení dotací z okresního úřadu museli být propuštěni a veškeré činnosti, které vykonávají, by byly bez náhrady zrušeny. Je zřejmé, že financování by nepřevzalo ani Město Děčín (v rámci dotace poskytuje dostatečné prostředky na získávání dražších publikací, které jsou jinde získávány z dotací okresních úřadů, nezanedbatelné rovněž je, že poskytuje bezplatně prostory pro výkon regionální funkce), ani by se na tuto činnost nesložily jednotlivé obce okresu tak, aby mohla být kvalitně zajištěna.

Z celospolečenského hlediska je vzniklá situace v přímém rozporu se záměry vyjádřenými v posledních dvou letech v usneseních vlády o státní informační politice, naposledy v usnesení vlády č. 527 z 31. května 2000 o Akčním plánu realizace státní informační politiky, kde je mj. uvedeno "Zlepšit vzájemnou kooperaci knihoven v oblasti získávání, zpracování a sdílení informačních zdrojů". U zbylých okresních knihoven mohou regionální funkce financovat, do konce r. 2002, nadále okresní úřady prostřednictvím zřizovatelské funkce. Dále v nově připravovaném knihovnickém zákonu, který by měl být schválen v průběhu příštího roku, se předpokládá financování regionálních funkcí smluvních knihoven nově vzniklými krajskými knihovnami od r. 2002. Z toho paradoxně vyplývá, že ohrožené financování je pouze v příštím roce a to ještě jen transformovaných knihoven v okresních městech.

Orgány SKIPu jsou o tomto problému od samého počátku informovány a činí důležité kroky, aby i v příštím roce nenastal kolaps sítě veřejných knihoven. Předseda dr. Richter o vzniklé situaci se žádostí o řešení, informoval ministry kultury, vnitra a financí dopisem již v srpnu. Na tento dopis do dnešního dne přišla bohužel jen nekonkrétní odpověď od ministra Grosse. Regionální funkce knihoven se řešily i na konferenci Knihovny současnosti. Další významnou akcí byla u příležitosti Týdne knihoven tisková konference, kde se otevřeně o těchto otázkách hovořilo s redaktory a bylo publikováno prohlášení "Budou knihovny první obětí reformy veřejné správy?" Na závěr Týdne knihoven s tímto problémem vystoupil dr. Richter i v České televizi v programu "21".

Dotace pro příští rok zachraňují i jednotliví ředitelé knihoven, kteří kontaktují své poslance a iniciují přednosty okresních úřadů k jednáním s ministerstvem financí. Za všechny je nutné jmenovat děčínského přednostu ing. Benedikta, který počátkem října velmi aktivně vystoupil na poradě přednostů v Benešově k obhajobě regionálních funkcí a i dále se touto problematikou zabývá.

Pro nalezení způsobu, jak tuto situaci řešit, se již učinilo mnohé, ale doposud bez konkrétního výsledku. Stále tak hrozí zastavení odborných činností v regionálních knihovnách (budování souborných katalogů, regionálních databází, budování regionálních a výměnných fondů, zpracování statistik aj.), propouštění kvalifikovaných pracovníků, především však hrozí výrazné omezení činnosti a pravděpodobně v mnohých případech i zánik veřejných knihoven v malých obcích. Představitelé SKIPu i ředitelé knihoven dále jednají na všech možných úrovních a naštěstí vedle nervozity panuje i mírný optimismus, že se nějaká cesta přeci jen najde. Jednou z diskutovaných možností jsou přímé dotace ministerstva financí nebo kultury jednotlivým knihovnám. Jestli se skutečně podaří nalézt způsob, jak zajistit regionální funkce pověřených městských knihoven i pro rok 2001, na to ještě konkrétní odpověď nemáme.

23. října 2000


Daidalos - hlavní stránka | daidalos@ff.cuni.cz