Vyhledat   Tisk    Daidalos 3/1, listopad 2000: sekce příspěvků    @ cmesic@azz.cz

Cyril Měsíc

Dějiny Evropy v 17. století aneb Theatrum Europeum


Postřehy z historických fondů, díl III.

Theatrum europaeum; oder, Aussführliche und warhafftige Beschreibung aller und jeder denckwürdiger Geschichten, so sich hin und wieder in der Welt, fürnemblich aber in Europa, und Teutschlanden, so wol im religionals Prophanwesen, vom Jahr Christi 1617 biss auff das Jahr 1629, exclus. bey Regierung deren beyden ... römischen Keysern Matthiae und Ferdinandi dess Andern ... zugetragen haben 20. ... : Mit vieler fürnehmer Herrn und Potentaten Contrafacturen, wie auch berühmter Städten, Vestungen, Pässen, Schlachten und Belägerungen eygentlichen Delineationen und Abrissen gezierret, und jetzo zum drittenmahl, nach beschehener Revision und Verbesserung, an Tag gegeben und verlegt / durch Weyland Matthaei Merians seel. Erben in Franckfurt ; mit Röm. Keys. Mayestät sonderbarer Gnade und Privilegio.

Na různých místech Čech, Moravy i Slezska se konají akce, které nám připomínají nejdůležitější událost 17. století - třicetiletou válku. Ovšem "Theatrum Europeum" zachycuje nejen události třicetileté války, ale i události pozdější - až do roku 1711 (od roku 1617).

Autoři 20 svazkového díla Matthaeus Merian a Johann Philipp Abelin si dali tu práci a shromáždili veškeré dostupné materiály, týkající se významných událostí, takže zde můžeme najít portréty významných osobností, plány měst, rozmístění vojsk a průběhy bitev, mapy krajin ...

Můžete se začíst do velmi působivých dějin tohoto období, ovšemže za předpokladu, že zvládnete formu němčiny, ve které je kniha psaná. Pro oblast Moravy je obzvlášť důležitý 5. díl (1642 - 1647), který popisuje boje, které se tu odehrály, např. obležení Brna Švédy a dobytí Kroměříže Švédy v roce 1643.

Pátý díl, str. 117 (překlad volný)

... Švédové opustili obležené Brno a nabrali směr proti Olomouci, pak na Uničov, kam se po 7 dnech dostali, očekáváni císařskými. 23. září 1643 švédské vojsko (doslovně: Švédi se svými lidmi) oblehlo Sovinec, oblehli zámek (který chránil vstup na Moravu i do Slezska), vypálili 289 výstřelů z děla a začali se podkopávat ...
Městské brány Nového Jičína a Lipníku byly vyhozeny do vzduchu, Holešov byl vypálen, město a zámek Kroměříž (ne méně než zámek Plumlov) zčásti vypálen a zčásti zbořen. Lukov ale zcela zničen, to znamená, že celá moravská zem byla Švédy poznamenána.
Město a pevnost Olomouc je Torstensonem s osmi sty pěšáky a pěti sty jezdci dobyt, Tovačov obsazen čtyřmi sty švédskými vojáky, Uničov dalšími vojsky obsazen, stejně jako další jiná města ... Ve Šternberku bylo ukořistěno Švédy šest tisíc kusů dobytka ...

Další díly pokračují v popisu událostí až do roku 1711, kdy "Theatrum Europeum" k naší velké lítosti končí. Ovšem i tak autoři udělali velký kus práce a postarali se o zapsání dokumentů, z nichž mnohé byly v průběhu století zničeny. "Theatrum Europeum" vyšlo několikrát, vydání uchovávané v Kroměříži vyšlo v letech 1662 - 1723 ve Frankfurtu nad Mohanem. Po skončení 30. leté války se ale název změnil na "Theatri Europei - continuati".


Daidalos - hlavní stránka | daidalos@ff.cuni.cz